ΑΘΗΝΑ
11:16
|
27.04.2024
«Η Ε.Ε. ζητά μια άμεση ανθρωπιστική παύση η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».
Έκκληση των 27 για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν ομόφωνα «μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, με την Ουγγαρία να συνυπογράφει για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η εξέλιξη ακολουθεί πέντε μήνες διχασμού μεταξύ των 27 ηγετών, των οποίων η αποτυχία να συσπειρωθούν κάνοντας μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός, έχει θέσει την ενότητα της Ε.Ε. υπό πίεση.

Τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και επανέλαβαν την καταδίκη της Ε.Ε. για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά δηλώνουν ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Οι  «27» προτρέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα αποτρέψει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας. Στα συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τον αποτροπιασμό του από την άνευ προηγουμένου απώλεια ζωών αμάχων και την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η UNRWA στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή είναι ουσιαστικές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα πρόσφατα μέτρα της ΕΕ και τη χρηματοδοτική στήριξη. Χαιρετίζει την ταχεία έναρξη εσωτερικής έρευνας και εξωτερικής επανεξέτασης από τον ΟΗΕ μετά τις σοβαρές καταγγελίες κατά 12 υπαλλήλων της UNRWA σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Προσβλέπει στα αποτελέσματα της έρευνας και σε περαιτέρω αποφασιστική δράση από τον ΟΗΕ για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και την ενίσχυση του ελέγχου και της εποπτείας.

«Συμφωνούμε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η UNRWA είναι ουσιαστικός. Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, διότι μπορούμε να φανταστούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν εξαπολυθεί μια τέτοια εισβολή. Καλούμε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους εποικισμούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (21/3) αποδοκιμάζεται η «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη δυσανάλογη επίδρασή της στους αμάχους», καθώς και η «πείνα που προκλήθηκε από την ανεπαρκή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», αναφέρει το Euronews.

Επίσης, τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνηση πληθυσμού και να παρέχεται ασφαλές καταφύγιο στον πληθυσμό ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.

Ενώ κράτη μέλη όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία είχαν προηγουμένως μπλοκάρει μια τέτοια έκκληση φοβούμενοι ότι θα υπονόμευε την υποστήριξη του μπλοκ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι ηγέτες ζητούν την άμεση παύση της βίας στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για την εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης στους ιερούς τόπους και καταδικάζει σθεναρά τη βία εξτρεμιστών εποίκων. Τονίζει ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να επιταχύνει τις εργασίες για την έγκριση σχετικών στοχευμένων περιοριστικών μέτρων και καταδικάζει τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για περαιτέρω επέκταση των παράνομων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ προτρέπει το Ισραήλ να ανακαλέσει αυτές τις αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα