ΑΘΗΝΑ
03:16
|
16.07.2024
Η Σουηδία είχε υποσχεθεί πως θα τοποθετούσε 600 Σουηδούς στρατιώτες στη γειτονική με την Ρωσία χώρα.
Τόμπιας Μπίλστρομ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και της Ρωσίας βλέπει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ, εντός των επόμενων 10 ετών και προειδοποίησε της χώρες του ΝΑΤΟ και της Ένωσης να προετοιμαστούν κατάλληλα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια μακρά σύγκρουση με τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Πρέπει να προετοιμαστούμε αναλόγως», είπε σε συνέντευξή του στην γερμαντική εφημερίδα Deutsche Welle. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, αυτό αφορά πρωτίστως τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ο Μπίλστρομ σημείωσε ότι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ σχεδιάζει να στείλει μέρος ενός Μηχανοποιημένου Τάγματος στη Λετονία και πως θα ενισχύσει τις ναυτικές της δυνάμεις κοντά στο νησί Γκότλαντ και γενικότερα στη Βαλτική Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι η Σουηδία περιπολεί ήδη τον εναέριο χώρο σε αυτήν την περιοχή, αλλά και τον θαλάσσιο με υποβρύχια.

Η Σουηδία είχε υποσχεθεί στη Λετονία ότι θα τοποθετήσει 600 στρατιώτες της στη χώρα της Βαλτικής, μετά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Στις 26 Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικύρωσε τη συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία ήταν η τελευταία χώρα -μετά την Τουρκία- που επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη έλαβαν επίσημη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τον Ιούνιο του 2022.

Στις 7 Μαρτίου, το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας τέθηκε επίσημα σε ισχύ, καθιστώντας τη χώρα το 32ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΔΑΚΕ προς Μενδώνη: Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που φέρει υπογραφή κατηγορούμενης στο κύκλωμα εκβιαστών

Η -διορισμένη από την υπουργό- πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ελέγχου των εισόδων στην Ακρόπολη, βρίσκεται προφυλακισμένη, για την υπόθεση εκβιασμών.
ΣΥΝΑΦΗ

Να ποιον διάλεξε για υποψήφιο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ο Τραμπ

Η Γάζα στο επίκεντρο συνάντησης Μπλίνκεν με Χανέγκμπι και Ντέρμερ

Τα 5 ερωτήματα του BBC για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Από την Παλαιστίνη στο Παρίσι με σημαία την Αντίσταση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα