ΑΘΗΝΑ
09:53
|
27.04.2024
Ένας ρωσικός πύραυλος που μετέφερε 3 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκτοξεύτηκε το Σάββατο, 2 ημέρες αφότου η εκτόξευσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.
Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-25 στο κοσμοδρόμιο Baikonur, Καζακστάν, στις 23 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz που μετέφερε τρεις αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εκτοξεύτηκε το Σάββατο, δύο ημέρες αφότου η εκτόξευσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, μεταδίδει το Al Jazeera.

Το διαστημόπλοιο που μετέφερε την αστροναύτη της NASA Τρέισι Ντάισον, τον Ρώσο Όλεγκ Νοβίτσκι και τη Μαρίνα Βασιλέβσκαγια από τη Λευκορωσία εκτοξεύτηκε ομαλά από τη μισθωμένη από τη Ρωσία εγκατάσταση εκτόξευσης Baikonur στο Καζακστάν.

Η διαστημική κάψουλα στην κορυφή του πυραύλου διαχωρίστηκε και μπήκε σε τροχιά οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα διήμερο ταξίδι 34 τροχιών στον διαστημικό σταθμό.

Οι τρεις αστροναύτες πρόκειται να ενταχθούν στο πλήρωμα του σταθμού, των αστροναυτώνς της NASA Λόραλ Ο’Χάρα, Μάθιου Ντόμινικ, Μάικ Μπάρατ και Ζανέτ Επς και των Ρώσων Όλεγκ Κονονένκο, Νικολάι Τσαμπ και Αλεξάντερ Γκρεμπένκιν.

Οι Νοβίτσκι, Βασιλέβσκαγια και Ο’Χάρα θα επιστρέψουν στη Γη στις 6 Απριλίου.

Ο διαστημικός σταθμός, ο οποίος λειτούργησε ως σύμβολο της διεθνούς συνεργασίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι τώρα ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες τομείς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης εν μέσω εντάσεων μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η NASA και οι συνεργάτες της ελπίζουν να συνεχίσουν να λειτουργούν το φυλάκιο σε τροχιά μέχρι το 2030.

Η Ρωσία συνέχισε να βασίζεται σε τροποποιημένες εκδόσεις πυραύλων σοβιετικής σχεδίασης για εμπορικούς δορυφόρους, καθώς και πληρώματα και φορτίο στον διαστημικό σταθμό.

Ματαίωση της εκτόξευσης

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, αλλά σταμάτησε από ένα αυτόματο σύστημα ασφαλείας περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν από την προγραμματισμένη απογείωση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, είπε ότι μια πτώση τάσης σε μια πηγή ρεύματος προκάλεσε τη ματαίωση της εκτόξευσης.

Η ματαιωμένη εκτόξευση ήταν μια σημαντική ατυχία για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ακολούθησε μια αποτυχία εκτόξευσης τον Οκτώβριο του 2018, όταν ένας πύραυλος Soyuz που μετέφερε τον αστροναύτη της NASA Νικ Χέιγκ και τον Αλεξέι Οβτσίνιν της Roscosmos στον ISS απέτυχε λιγότερο από δύο λεπτά μετά την έκρηξη, στέλνοντας την κάψουλα διάσωσής τους σε μια απότομη βόλτα πίσω σε ασφαλή προσγείωση.

Ο Χέιγκ και ο Οβτσίνιν είχαν μια σύντομη περίοδο έλλειψης βαρύτητας όταν η κάψουλα διαχωρίστηκε από τον πύραυλο Soyuz που δεν λειτουργούσε σε υψόμετρο περίπου 50 χλμ. γωνία μεγαλύτερη από την κανονική.

Η αποτυχία εκτόξευσης του 2018 ήταν το πρώτο τέτοιο ατύχημα για το επανδρωμένο πρόγραμμα της Ρωσίας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Εάν η εκτόξευση είχε γίνει όπως είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη, το ταξίδι θα ήταν πολύ μικρότερο, απαιτώντας μόνο δύο τροχιές. Η σύνδεση αναμένεται πλέον στις 15:10 GMT της Δευτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα