ΑΘΗΝΑ
12:11
|
03.05.2024
Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 1.000 σπίτια καταστράφηκαν σε σεισμό 6,9 Ρίχτερ που έπληξε απομακρυσμένο τμήμα της δυτικής Παπούα Νέας Γουινέας.
Ντόπιοι στέκονται σε μια αυτοσχέδια γέφυρα στο πλημμυρισμένο χωριό Angriman στην περιοχή Angoram, East Sepik, Παπούα Νέα Γουινέα στις 25 Μαρτίου, αφού η περιοχή επλήγη από σεισμό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 1.000 σπίτια καταστράφηκαν σε σεισμό 6,9 Ρίχτερ που έπληξε απομακρυσμένο τμήμα της δυτικής Παπούα Νέας Γουινέας, σύμφωνα με αξιωματούχους, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο σεισμός ταρακούνησε την περιοχή East Sepik περίπου στις 6:20 το πρωί της Κυριακής (20:20 GMT το Σάββατο) κοντά στην πόλη Ambunti, περίπου 756 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Port Moresby.

Ο κυβερνήτης του Ανατολικού Σεπίκ Άλαν Μπερντ έγραψε στο Facebook ότι ο σεισμός είχε «ζημιώσει τα περισσότερα μέρη της επαρχίας».

«Δυστυχώς έχουμε ήδη αρκετά θύματα», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές «εξακολουθούν να αξιολογούν τον αντίκτυπο», αλλά περίπου 1.000 σπίτια μέχρι στιγμής έχουν «χαθεί».

Οι πρώτες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον τρεις, ενώ ο διοικητής της επαρχιακής αστυνομίας Κρίστοφερ Τάμαρι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί και προειδοποίησε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης.

Δεκάδες χωριά που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Σεπίκ της χώρας αντιμετώπιζαν ήδη εκτεταμένες πλημμύρες από τις αρχές Μαρτίου όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Οι φωτογραφίες έδειξαν κατεστραμμένα ξύλινα σπίτια με αχυρένιες στέγες να καταρρέουν στα γύρω νερά που έφταναν μέχρι τα γόνατα, ενώ μια γερασμένη γέφυρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Wewak λύγισε κάτω από την πίεση.

«Η πλημμύρα καλύπτει στην πραγματικότητα μια περιοχή μήκους άνω των 800 χιλιομέτρων και έτσι υπάρχουν περίπου 60 ή 70 χωριά που εμπλέκονται σε όλο τον ποταμό Σέπικ», είπε ο Μπερντ στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία (ABC) τη Δευτέρα.

«Οι πλημμύρες δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. Το αντιμετώπιζαν με σιγουριά γιατί είναι κάτι που το είχαν συνηθίσει», είπε ο Μπερντ. «Ήταν ένας σεισμός για τον οποίο κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Αυτό θα είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά τώρα».

Ο Μπερντ είπε ότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη για ιατρικές προμήθειες, καθαρό πόσιμο νερό και προσωρινό καταφύγιο στη ζώνη της καταστροφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα