ΑΘΗΝΑ
18:51
|
28.04.2024
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν φρικτή, αλλά το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τζ. Τραμπ εκφωνεί παρατηρήσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την Πρώτη Ατζέντα της Αμερικής που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο America First Policy στην Ουάσιγκτον, DC, Ηνωμένες Πολιτείες στις 26 Ιουλίου 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι θα είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που έκανε το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη και πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο κατά της οργάνωσης στη Γάζα, αναφέρει το Reuters.

Το φονικό χτύπημα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, είπε ο Τραμπ, ήταν «ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα που έχω δει ποτέ».

«Λέγοντας αυτό, πρέπει να ολοκληρώσετε τον πόλεμο σας. Πρέπει να το τελειώσετε, πρέπει να το κάνετε», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα σχόλια σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το βίντεο της συνέντευξης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται εδώ και σχεδόν μισό χρόνο. Το Ισραήλ λέει ότι η επίθεσή του θα συνεχιστεί μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι της στη Γάζα.

Η πρόθεση του Ισραήλ να επεκτείνει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο, έχει προκαλέσει ρήξη με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος.

Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει την προγραμματισμένη επιχείρηση Ράφα στην Ουάσινγκτον, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν να ασκήσουν βέτο σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε επίσης πώς θα είχε αντιδράσει αν η οικογένειά του ήταν θύματα της μανίας της Χαμάς.

«Θα έλεγα ότι θα ενεργούσα με τον ίδιο τρόπο όπως κι εσείς. Θα έπρεπε να είσαι τρελός για να μην το κάνεις. Μόνο ένας ανόητος δεν θα το έκανε αυτό. Αυτή ήταν μια φρικτή επίθεση», είπε. «Με ενοχλεί τόσο πολύ όταν βλέπω ανθρώπους, δεν μιλούν πια για την 7η Οκτωβρίου, μιλούν για το πόσο επιθετικό είναι το Ισραήλ».

Η επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 250 να συλληφθούν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Από τότε, η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 32.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, έκτοτε, αποκαλύφθηκε από τη Haaretz ότι ελικόπτερα και τανκς του ισραηλινού στρατού είχαν, στην πραγματικότητα, σκοτώσει πολλούς από τους 1.139 στρατιώτες και πολίτες που ισχυρίστηκε το Ισραήλ ότι σκοτώθηκαν από την Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα