ΑΘΗΝΑ
14:17
|
28.04.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται στη Γάζα.
Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης είπε ότι η βίαιη εκστρατεία βομβαρδισμού στη Γάζα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με γενοκτονία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε σήμερα άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται στη Γάζα μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία, μετέδωσε το Reuters.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα δέκα εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Η Ουάσιγκτον είχε αποφύγει τη λέξη κατάπαυση του πυρός νωρίτερα στον σχεδόν έξι μήνες πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να θωρακίσει το Ισραήλ καθώς διεξήγαγε μια βίαιη εκστρατεία βομβαρδισμού στη Γάζα, για την οποία το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ ) είπε ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία στον πόλεμο που σκότωσε περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας, το Ραμαζάνι, που λήγει σε δύο εβδομάδες. προς μια διαρκή εκεχειρία.

Απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται στη Γάζα.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «τονίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη επέκτασης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και ενίσχυσης της προστασίας των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άρση όλων των φραγμών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα».

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακύρωσε μια προγραμματισμένη αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκούσαν βέτο στο ψήφισμα.

Η Αμερική άσκησε βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος του Συμβουλίου για τον πόλεμο στη Γάζα. Επίσης, προηγουμένως απείχε δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να εγκρίνει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.

Η Χαμάς δήλωσε ότι χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια άμεση ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα