ΑΘΗΝΑ
05:10
|
28.04.2024
Το Μουσείο ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει 356 από τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Βρετανικό Μουσείο προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον ενός πρώην έφορου, ο οποίος φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2.000 αντικείμενα από τις συλλογές και τα πρόσφερε προς πώληση μέσω διαδικτύου.

Το Μουσείο μήνυσε τον Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε τον Ιούλιο του 2023 αφού ανακαλύφθηκε πως αγνοούνταν περισσότερα από 1.800 αντικείμενα. Οι δικηγόροι του μουσείου λένε ότι ο Χιγκς «καταχράστηκε τη θέση εμπιστοσύνης του» για να κλέψει αρχαία πετράδια, χρυσά κοσμήματα και άλλα κομμάτια από αποθήκες κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιγκ Φίσερ, παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της εξαφάνισης των αντικειμένων τον Αύγουστο, ζητώντας συγγνώμη που δεν έλαβε αρκετά σοβαρά την προειδοποίηση που είχε λάβει από έναν ιστορικό τέχνης, ο οποίος τον είχε ενημερώσει ότι αντικείμενα από τη συλλογή του πωλούνταν στο eBay.

Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χέδερ Γουίλιαμς, διέταξε τον Χιγκς να καταγράψει όλα τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του εντός τεσσάρων εβδομάδων και να επιστρέψει όσα έχει ακόμη. Διέταξε επίσης έρευνα στα αρχεία και τους λογαριασμούς του σε eBay και PayPal.

Το Μουσείο ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει 356 από τα αντικείμενα που λείπουν μέχρι στιγμής και πως ευελπιστεί να επιστραφούν περισσότερα.

«Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από το μουσείο είναι πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Ντάνιελ Μπέργκες, σε υπόμνημα προς το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατηγορούμενος προσπάθησε να «καλύψει τα ίχνη του» χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, πλαστογραφώντας έγγραφα, παραποιώντας τα αρχεία του Μουσείου και πουλώντας αντικείμενα σε χαμηλότερη τιμή από την αξία τους.

Ο Χιγκς, ο οποίος εργάστηκε στο τμήμα Ελλάδας και Ρώμης του μουσείου για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αρνείται τους ισχυρισμούς και σκοπεύει να αμφισβητήσει τη νομική αξίωση του Μουσείου. Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στην σημερινή ακροαματική διαδικασία λόγω προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα