ΑΘΗΝΑ
13:02
|
27.04.2024
Κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσαν οι αρχές.
Σχέδιο του το νέο μαχητικού αεροσκάφους να πετά πάνω από το Λονδίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την εξαγωγή νέων μαχητικών αεροσκαφών που αναπτύσσει με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, στην τελευταία κίνηση απομάκρυνσης από τις ειρηνιστικές πολιτικές της.

Η Ιαπωνία χαλάρωσε τους κανόνες εξαγωγής όπλων για να επιτρέψει την πώληση των τζετ σε χώρες με τις οποίες η Ιαπωνία έχει υπογράψει αμυντικά σύμφωνα και όπου δεν υπάρχει συνεχής πολεμική σύγκρουση.

Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2027, επικαλούμενη απειλές που προέρχονται από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσαν οι αρχές.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία συμμετείχε σε μια συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Ιταλίας, που ονομάστηκε Tempest, για την ανάπτυξη αυτού του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες για να βοηθήσει τους πιλότους.

Τα αεριωθούμενα αεροσκάφη αναμένεται να αναπτυχθούν έως το 2035 – σε αυτή που είναι η πρώτη συνεργασία ανάπτυξης αμυντικού εξοπλισμού του Τόκιο με μια χώρα διαφορετική από τις ΗΠΑ.

Η τελευταία κίνηση έρχεται ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπου αναμένεται να τονίσει τη συμμαχία του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει περισσότερο σε αμυντικές συνεργασίες.

Ο κ. Κισίντα είχε επίσης πει ότι η εξαγωγή πολεμικών αεροσκαφών σε τρίτες χώρες είναι «απαραίτητη» για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του Τόκιο ως εταίρου σε άλλα μελλοντικά διεθνή αμυντικά έργα.

«Το σχέδιο κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών με ικανότητες απαραίτητες για την ασφάλεια του έθνους μας πρέπει να υλοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι η άμυνα του έθνους μας δεν θα διακυβευτεί», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μινόρου Κιχάρα διευκρίνισε ότι η Ιαπωνία θα παραμείνει προσηλωμένη στη «βασική φιλοσοφία ενός ειρηνιστικού έθνους» περνώντας από «αυστηρές διαδικασίες λήψης αποφάσεων» για τις εξαγωγές.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατεχόμενη από τις ΗΠΑ Ιαπωνία υιοθέτησε ένα σύνταγμα που λέει ότι η χώρα παραιτείται από τον πόλεμο και τη χρήση βίας για την επίλυση διεθνών διαφορών. Το σύνταγμα δεν αναγνωρίζει επίσημα τον στρατό και τον περιορίζει στις δυνατότητες αυτοάμυνας.

Επίσης, επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής όπλων, η οποία χαλάρωσε για πρώτη φορά το 2014 υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ιαπωνία χαλάρωσε περαιτέρω τους κανόνες για να επιτρέψει την εξαγωγή φονικών όπλων που κατασκευάζει με ξένες άδειες στη χώρα όπου εδρεύει ο κάτοχος άδειας.

Αυτό άνοιξε το δρόμο για το Τόκιο να στείλει πυραύλους αεράμυνας Patriot στις ΗΠΑ. Οι πύραυλοι Patriot είναι από τα πιο προηγμένα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα