ΑΘΗΝΑ
15:27
|
27.04.2024
Τουλάχιστον 30 Καναδοί έχουν ζητήσει τη συνδρομή της κυβέρνησής τους για να εγκαταλείψουν εσπευσμένα το κράτος της Καραϊβικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς ξεκίνησε τη Δευτέρα την εκκένωση από την Αϊτή των Καναδών υπηκόων του που θέλουν να φύγουν καθώς εξαπλώνεται η βία των συμμοριών, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που είναι ευάλωτοι, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

Τουλάχιστον 30 Καναδοί έχουν ζητήσει τη συνδρομή της κυβέρνησής τους για να εγκαταλείψουν εσπευσμένα το κράτος της Καραϊβικής, από το σύνολο των περίπου 3.000 καναδών υπηκόων στη χώρα.

Οι αποχωρήσεις ξένων από την Αϊτή έχουν αυξηθεί πρόσφατα καθώς το πολιτικό μέλλον της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, με ένοπλες συμμορίες να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην πρωτεύουσα και μακρύτερα.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες. Ένα κύμα επιθέσεων αυτόν τον μήνα περιλάμβανε επιδρομές σε αστυνομικά τμήματα και στο διεθνές αεροδρόμιο, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή των εμπορικών πτήσεων.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και όσοι επιθυμούν να φύγουν δεν μπορούν να το κάνουν λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο αεροδρόμιο στο Πορτ-ο-Πρενς», είπε ο Τζολί στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο Καναδάς θα διευκολύνει αρχικά τα ταξίδια στη Δομινικανή Δημοκρατία -η οποία μοιράζεται το νησί Ισπανιόλα με την Αϊτή- για ευάλωτους Καναδούς, όπως εκείνους που χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή εκείνους με παιδιά, είπε η Τζόλι σε δημοσιογράφους στην Οτάβα.

Περίπου 30 Καναδοί που είναι «έτοιμοι να ταξιδέψουν» με τα απαραίτητα έγγραφα για να φύγουν, δήλωσαν οι αρχές.

Η καναδική κυβέρνηση επεξεργαζόταν άλλες επιλογές αναχώρησης για μέλη οικογενειών πολιτών και μόνιμων κατοίκων, είπε η Τζόλι.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την εκκένωση των πολιτών τους από την Αϊτή μέσω ελικοπτέρου την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε προγραμματίσει τρεις πτήσεις εκκένωσης ελικοπτέρων από την Αϊτή τη Δευτέρα, ενώ άλλες τέσσερις προγραμματίζονται για την Τρίτη.

Η Ουάσινγκτον είχε διευκολύνει την ασφαλή αναχώρηση περισσότερων από 340 Αμερικανών πολιτών από την Αϊτή από τις 17 Μαρτίου και διερευνά άλλες εναλλακτικές λύσεις για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα