ΑΘΗΝΑ
04:28
|
28.04.2024
Η Ουάσιγκτον οφείλει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα μπορεί να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία και δεν θα αντιμετωπίσει θανατική ποινή, αν εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Συγκέντρωση εν αναμονή της απόφασης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια προσωρινή ανάσα στον αγώνα ενάντια στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ, κέρδισε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, σήμερα Τρίτη, ο Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ανακοινώθηκε η απόφαση των δικαστών Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον που ορίζει επόμενη κρίσιμη ημερομηνία την 20η Μαΐου.

Οι δικαστές έκριναν πως ο Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, δεν θα εκδοθεί άμεσα και πως θα υπάρξει μία νέα ακροαματική διαδικασία, ενώ έως τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το δικαίωμά του ιδρυτή των Wikileaks να επικαλεσθεί την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, την πιθανότητα να υποστεί προκατάληψη στη δίκη με βάση την εθνικότητά του και το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε θανατική ποινή.

Έτσι παρατείνεται το θρίλερ για την τύχη του Αυστραλού δημοσιογράφου, που στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες οι οποίες συνολικά επισύρουν ποινή έως και 175 ετών, για την δημοσίευση, μέσω των Wikileaks, περισσότερων από 700.000 απόρρητων και διπλωματικών εγγράφων που συνδέονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οι οποίες όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι του Ασάνζ στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν πολιτικά κίνητρα.

Με βάση αυτό το επιχείρημα και με το ζήτημα της πρώτης τροπολογίας αλλά και της θανατικής ποινής που έθεσε η ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ κατά την τελευταία ημέρα της τριήμερης ακροαματικής διαδικασίας του περασμένου Φλεβάρη, προέκυψε η σημερινή απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση του δικαστή Τζόνσον αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο Ασανζ δεν θα διωχθεί για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία που θα επιφέρει τη θανατική ποινή, αν βρεθεί στις ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε καμία εγγύηση παρά αρκέστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις. Αυτό βάρυνε ιδιαίτερα στην τελική απόφαση των δικαστών καθώς η θανατική ποινή ανοίγει νέα θέματα που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό και βρετανικό δίκαιο.

Να σημειωθεί ότι έξω από κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης συγκεντρώθηκε  πλήθος κόσμου που υποστηρίζει τον Ασάνζ και την προσπάθειά του να μην εκδοθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εξακολουθεί να ανησυχεί η Διεθνής Αμνηστία

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Σάιμον Κρόουθερ, Νομικός Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφήνει σε κενό αναμονής τον Τζούλιαν Ασάνζ και όλους τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Οι Αμερικανοί δικηγόροι έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να δώσουν διπλωματικές διαβεβαιώσεις τις οποίες το δικαστήριο θα εξετάσει τον Μάιο. Αντί να επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της παρατεταμένης νομικής διαδικασίας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει πρόθεση να εκδώσει τον Ασάνζ παρά τον σοβαρό κίνδυνο να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση στις ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν διαβεβαιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα παραβιάσουν τα δικαιώματα του Ασάνζ, γνωρίζουμε από προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιες «εγγυήσεις» είναι βαθιά ψευδείς και οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις, μέχρι στιγμής, στην υπόθεση Ασάνζ είναι γεμάτες παραθυράκια.

Δυστυχώς το δικαστήριο απέρριψε ορισμένα από τα επιχειρήματα του Ασάνζ, ιδίως ότι η έκδοση ήταν πολιτική. Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για άλλους λόγους, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να παράσχουν διπλωματικές διαβεβαιώσεις τις οποίες στη συνέχεια θα επανεξετάσουν.

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τη δίωξη του Ασάνζ με πολιτικά κίνητρα, που θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Στην προσπάθειά να τον φυλακίσουν, οι ΗΠΑ στέλνουν μια σαφή προειδοποίηση στους εκδότες και τους δημοσιογράφους παντού ότι και αυτοί θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και ότι δεν είναι ασφαλές να λαμβάνουν και να δημοσιεύουν απόρρητο υλικό — ακόμα κι αν κάτι τέτοιο είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα