ΑΘΗΝΑ
22:51
|
30.04.2024
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια στην Ιταλία αυξήθηκε το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια στην Ιταλία αυξήθηκε το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα, παρά την οικονομική ανάκαμψη μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Όσοι ζουν σε «απόλυτη φτώχεια» – που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες – αυξήθηκαν στα 5,75 εκατομμύρια, ή το 9,8% τοις εκατό του πληθυσμού, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Αυτός ο αριθμός βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το 9,7% το 2022 και το υψηλότερο από την έναρξη της τρέχουσας σειράς δεδομένων το 2014.

Η οικονομία της Ιταλίας έχει ανακάμψει πιο ισχυρά από την ύφεση του 2020-21 που προκλήθηκε από τον κορονοϊό σε σχέση με γείτονες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με συνοδευτική αύξηση της απασχόλησης, αλλά η έκθεση ISTAT έδειξε ότι η ανάκαμψη δεν έχει βοηθήσει πολύ τον φτωχότερο πληθυσμό της.

Το ποσοστό όσων βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια διαμορφώθηκε στο 9,1% το 2020 και στο 9,0% το 2021, στο απόγειο της πανδημίας, όταν ο αντίκτυπος της ύφεσης στις οικογένειες αντισταθμίστηκε εν μέρει από πολυάριθμα κρατικά μέτρα στήριξης.

Η ISTAT ορίζει την απόλυτη φτώχεια ως την κατάσταση εκείνων που δεν μπορούν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζονται για «ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης» που διασφαλίζει ότι δεν περιορίζονται στο περιθώριο της κοινωνίας.

Με εξαίρεση μια πτώση το 2019, η φτώχεια αυξήθηκε σταθερά από 6,9% το 2014, όταν ξεκίνησε η σειρά δεδομένων της ISTAT.

Πέρυσι, η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι άρχισε να καταργεί σταδιακά μια επιδότηση ανακούφισης της φτώχειας «εισοδήματος πολιτών» που εισήχθη το 2019, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ορισμένων οικονομολόγων και της Τράπεζας της Ιταλίας σχετικά με τον αντίκτυπο στους φτωχούς.

Το πρόγραμμα, το οποίο η ISTAT είπε ότι βοήθησε περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες να βγουν από τη φτώχεια το 2019, καταργήθηκε εντελώς από την αρχή του τρέχοντος έτους και αντικαταστάθηκε από μια περιορισμένη επιδότηση που στόχευε σε μεγάλο βαθμό σε άτομα σωματικά ανίκανα να εργαστούν.

Κατανεμημένα ανά περιοχή, τα άτομα που βρίσκονταν σε απόλυτη φτώχεια πέρυσι ήταν 9,0% στο βορρά, 8,0% στο κέντρο και 12,1% στον ιστορικά φτωχότερο νότο.

Ενώ τα επίπεδα της φτώχειας το 2023 αυξήθηκαν στο βορρά και στο κέντρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε στο νότο, έδειξαν τα στοιχεία της ISTAT.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα