ΑΘΗΝΑ
16:55
|
02.05.2024
Στις ΗΠΑ απειλείται με φυλάκιση έως και 170 ετών, βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία, για τη δημοσίευση χιλιάδων αρχείων από τα WikiLeaks.
Kρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου από το 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφασή του για το αν θα δοθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ το δικαίωμα μιας τελευταίας προσφυγής ενάντια στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ ,όπου απειλείται με πολυετή φυλάκιση έως και 170 ετών, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η βρετανική δικαιοσύνη.

Εάν η απόφαση που θα ανακοινώσουν, στις 12:30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, οι δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον ευνοήσει τον ιδρυτή των WikiLeaks, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου από το 2019, τότε θα έχει άλλη μια ευκαιρία να υποστηρίξει την υπόθεσή του στο δικαστήριο, με ημερομηνία για πλήρη ακρόαση.

Εάν όχι, τότε θα έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες νομικής προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπει στη διαδικασία έκδοσης στις ΗΠΑ για να δικαστεί για δημοσίευση μυστικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων, αν και το περιβάλλον του έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η Ουάσιγκτον θέλει ο 52χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος να αντιμετωπίσει κατηγορίες, βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία, για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων αρχείων από τα WikiLeaks το 2010 που σχετίζονται με τους πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας που προηγήθηκε, τον Φεβρουάριο, οι συνήγοροι του Ασάνζ υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πολιτικές και ότι διώκεται «για ενασχόληση με τη συνήθη δημοσιογραφική πρακτική συλλογής και δημοσίευσης απόρρητων πληροφοριών» και συνεπώς δεν πρέπει να εκδοθεί καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα.

«Αυτή η νομικά άνευ προηγουμένου δίωξη επιδιώκει να ποινικοποιήσει την εφαρμογή συνηθισμένων δημοσιογραφικών πρακτικών απόκτησης και δημοσίευσης αληθινών απόρρητων πληροφοριών για λόγους δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε στο δικαστήριο ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ασάνζ και υποστήριξε ότι «κρατικά αντίποινα» παρακίνησαν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην δίωξή του προειδοποιώντας ότι εάν αυτό τελικά γίνει υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος να υποστεί κατάφωρη άρνηση δικαιοσύνης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα