ΑΘΗΝΑ
21:28
|
02.05.2024
Από μεριάς του, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως ανακαλεί τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Τεχεράνη ταξίδεψε σήμερα ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπου και συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μια ημέρα μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα, όμως τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι μόνιμη. Ιρανοί αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν «θετικό βήμα», με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, να δηλώνει: «Ένα πιο σημαντικό βήμα είναι η αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή του». 

Ο Χανίγια δήλωσε την Τρίτη ότι η Χαμάς περνά πλέον σε μια νέα φάση του πολέμου με το Ισραήλ. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία να περάσουμε μια ιστορική φάση στον αγώνα ενάντια στο Σιωνιστικό καθεστώς, με τη “Πλημμύρα Αλ Άκσα” να είναι το σημείο καμπής», είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, αναφερόμενος στην επιχείρηση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της υπόθεσης και του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο Χανίγια. «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, τον Πρόεδρο του Ιράν και τον λαό του Ιράν». 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του στην Τεχεράνη, ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ είναι παγκοσμίως απομονωμένο. Τόνισε πως το Ισραήλ «χάνει πολιτική κάλυψη και προστασία ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας», αλλά και πως «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα».

Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις το Ισραήλ

Από μεριάς του, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως ανακαλεί τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ, αφού η Χαμάς απέρριψε την τελευταία της προσφορά στις συνομιλίες για εκεχειρία.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η απόφαση της Χαμάς να απορρίψει έναν συμβιβασμό με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ είναι «ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και μια θλιβερή απόδειξη για τη ζημιά που προκάλεσε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί τη Χαμάς ότι υποχωρεί στις «ακραίες απαιτήσεις» της, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους τερματισμού του πολέμου και της πλήρους αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. «Το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει στις παραληρητικές απαιτήσεις της Χαμάς».

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Χανίγια στο Ιράν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα