ΑΘΗΝΑ
21:45
|
27.04.2024
Η δηλητηριώδης τροπική μέδουσα άρχισε να εμφανίζεται σε παραλίες της Ρόδου από τα μέσα Μαρτίου προκαλώντας ανησυχία στους κολυμβητές.
Μέδουσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία για διακύβευση των ανέμελων θαλασσινών μπάνιων αυτού του καλοκαιριού προκαλεί η εμφάνιση της τροπικής δηλητηριώδους (αλλά όχι θανατηφόρας) μέδουσας «Rhopilema nomadica» με διάμετρο που μπορεί να φθάσει ακόμη και το … ένα μέτρο!

Το συγκεκριμένο είδος μέδουσας που έχει κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές παραλίες της Ρόδου από τα μέσα Μαρτίου προκάλεσε την έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται ενημερωτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, που είναι γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά.

«Rhopilema nomadica»

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν οκτώ πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

«Ακόμη και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, εξηγώντας πως η εμφάνισή της στο νησί είναι «φαινόμενο παροδικό» αφού, όπως συμβαίνει και με άλλους πλαγκτονικούς οργανισμούς, παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα και σχετίζεται με τις εκάστοτε υδροδυναμικές συνθήκες.

Εξηγεί την συχνότερη εμφάνιση μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες αφενός από την μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών που τρώνε τις μέδουσες ως βασική τροφή και αφετέρου λόγω της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Από την ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου στο Facebook

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που μπορεί να συναντήσουν σε παραλία της Ρόδου τη συγκεκριμένη μέδουσα  ο Υδροβιολογικός Σταθμός δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα