ΑΘΗΝΑ
05:26
|
05.05.2024
Ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι έχει αποκλειστεί από την εγγραφή του υποψηφίου του στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής της εκλογικής αρχής.
Η 80χρονη Κορίνα Γιόρις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι έχει αποκλειστεί από την εγγραφή του υποψηφίου του που θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις επερχόμενες εκλογές.

Η Plataforma Unitaria Democratica (PUD) ανέφερε σε βίντεο που κυκλοφόρησε την Τρίτη ότι δεν μπόρεσε να εγγράψει επίσημα την υποψήφια για την προεδρία Κορίνα Γιόρις στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής της εκλογικής αρχής πριν από τα μεσάνυχτα. Τα γειτονικά κράτη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο πρόεδρος Μαδούρο έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εμποδίσει τους κύριους αντιπάλους του από την ψηφοφορία της 28ης Ιουλίου.

«Δεν μας άφησαν να μπούμε», είπε ο αξιωματούχος του συνασπισμού Ομάρ Μπαρμπόζα. Ζητώντας να ανοίξει ξανά το μητρώο, κατήγγειλε την «παραβίαση του δικαιώματος της πλειοψηφίας των Βενεζουελάνων που θέλουν να ψηφίσουν για αλλαγή».

Η Γιόρις, 80 ετών, ορίστηκε ως υποψήφιος του PUD την περασμένη εβδομάδα από τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Η ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Βέντε Βενεζουέλα κέρδισε την υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης κατά συντριπτική πλειοψηφία πέρυσι, αλλά υποστηρίζει πως εμποδίστηκε η συμμετοχή της στις προεδρικές εκλογές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η υποψηφιότητα της Κορίνα Γιόρις ξάφνιασε τη χώρα. Η πανεπιστημιακός είναι σχετικά άγνωστη και, μέχρι τώρα, ο μόνος δημόσιος πολιτικός της ρόλος ήταν να βοηθήσει στη διοργάνωση των προκριματικών της αντιπολίτευσης του περασμένου έτους.

Αλλά η σχετική της ανωνυμία, το καθαρό μητρώο της και ο αέρας της γιαγιάς έχουν γίνει γρήγορα μέρος της απήχησής της. Το όνομά της, Κορίνα, θεωρείται ως ένα πλεονέκτημα, μια όχι και τόσο λεπτή υπενθύμιση του συνονόματός της συμμάχου, Ματσάδο.

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 10 υποψήφιοι για να διαγωνιστούν στις εκλογές του Ιουλίου. Ωστόσο, κανένα δεν θεωρείται σοβαρή απειλή για τη βάση εξουσίας του Μαδούρο.

Παρά τις δυσκολίες της Γιόρις, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε νωρίς την Τρίτη ότι ο Μανουέλ Ροσάλες, κυβερνήτης της βορειοδυτικής πολιτείας Ζούλια, είχε εγγραφεί επίσημα για τις εκλογές «με αυτοματοποιημένα μέσα».

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα