ΑΘΗΝΑ
07:49
|
27.04.2024
Γαλλικό περιοδικό ένωσης καταναλωτών υπέβαλε σε ελέγχους 25 τύπους συσκευασμένων σαλατών και εντόπισε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.
Συσκευασμένες σαλάτες σε σούπερ-μάρκετ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη υπολειμμάτων μυκητοκτόνων ή εντομοκτόνων στις έτοιμες προς κατανάλωση συσκευασμένες σαλάτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας (και όχι μόνον…) κρούει με σημερινό άρθρο του το γαλλικό περιοδικό για θέματα καταναλωτών «60 εκατομμύρια καταναλωτές».

Στο άρθρο επισημαίνεται πως σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά της Γαλλίας αγοράζουν συσκευασμένες σαλάτες γιατί θεωρούν πως είναι μία πρακτική και υγιεινή λύση διατροφής που εξοικονομεί χρόνο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα ερευνών που έκαναν ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το περιοδικό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ειδικοί υπέβαλαν σε έλεγχο 26 σαλάτες που μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε κάθε μεγάλο σούπερ-μάρκετ της Γαλλίας (Bonduelle, Florette, Les Crudettes)  και πολυεθνικών αλυσίδων λιανικής όπως (Aldi, Lidl, Carrefour, Monoprix, Intermarché, E. Leclerc, κ.α).

Το περιοδικό 60 Millions de consommateurs που έχει εκτενείς πληροφορίες για την έρευνα στο τεύχος Απριλίου επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν απογοητευτικά.

Από τα 26 είδη σαλατών που ελέγχθηκαν μόνο πέντε ήταν απαλλαγμένες από τη μολυσματικούς παράγοντες, ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων καθώς στις υπόλοιπες εντόπισαν κατά μέσο όρο 3,8% σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων ανά σαλάτα…

Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν χλώριο ή ουσίες που είναι «καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή μειώνουν τις δυνατότητες για αναπαραγωγή».

Αντίθετα, σαφώς καλύτερα αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα ερευνών σε σαλάτες βιολογικών λαχανικών καθώς εκεί δεν εντοπίστηκαν ίχνη από χλώριο ή φυτοφάρμακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα