ΑΘΗΝΑ
01:36
|
28.04.2024
Το βιβλίο «Des Destinées de l’Ame» του Γάλλου συγγραφέα Αρσέν Χουσαγέ αποσύρεται για να αφαιρεθεί το ανθρώπινο δέρμα από το εξώφυλλο.
Το επίμαχο βιβλίο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά βιβλίο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του με σκοπό να αντικαταστήσει τη δερμάτινη επένδυσή του μετά την αποκάλυψη πως το δέρμα δεν είχε προέλθει από κάποιο ζώο αλλά από μία ασθενή.

Πρόκειται για το βιβλίο «Des Destinées de l’Ame» («Τα Πεπρωμένα της Ψυχής») του Γάλλου συγγραφέα Αρσέν Χουσαγέ, που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Χότον της ομώνυμης κομητείας και διαπιστώθηκε μετά την υποβολή του σε έρευνα πως το βιβλίο, που αναφέρεται στο πώς είναι να έχεις ψυχή και ζωή μετά θάνατον, είναι δεμένο με ανθρώπινο δέρμα με πρωτοβουλία του πρώτου ιδιοκτήτη του τόμου, ενός Γάλλου γιατρού ονόματι Λουντοβίκ Μπουλάντ.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το δέρμα που χρησιμοποίησε ο βιβλιοδέτης κατά παραγγελία του γιατρού ήταν από μία νεκρή ασθενή στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Το δέρμα αυτό το αφαίρεσε από το πτώμα εν αγνοία της διεύθυνσης του ιδρύματος αλλά και της οικογένειας της νεκρής.

Ο Τομ Χίρι, αρχειονόμος στη βιβλιοθήκη Houghton, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το Χάρβαρντ ότι θα αφαιρέσει το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του, δήλωσε:

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά μέχρι να φτάσουμε στην απόφασή μας. Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου είναι ότι ένας γιατρός δεν είδε απέναντί του ένα πλήρες άτομο και έκανε μια απεχθή πράξη αφαίρεσης ενός κομματιού δέρματος από νεκρό ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς συγκατάθεση, και το χρησιμοποίησε σε μια βιβλιοδεσία που έπιασαν πολλοί άνθρωποι για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός τα λείψανα να αναπαυθούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα