ΑΘΗΝΑ
11:29
|
27.04.2024
Τσελέντης: «Θα ακολουθήσουν κι άλλοι μικρότεροι σεισμοί, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Εκκενώνονται προληπτικά τα σχολεία στον νομό Ηλείας.
5,4 και 5,7 τα Ρίχτερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στην Πελοπόννησο, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, πρόκειται για δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν με διαφορά ενός λεπτού λίγο μετά τις 9:10 το πρωί, έντασης 4,5 και 5,7 Ρίχτερ και «ταρακούνησαν» την Ηλεία. Το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 17 και 14 χλμ, ανατολικά των Στροφάδων, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 34,1 και 21,4 χλμ.

Ο σεισμός, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πόλεις της Πελοποννήσου, είχε εστιακό βάθος 15,4 χιλιότετρα και ήταν υποθαλάσσιος. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μέτριας έντασης.

Για μεγάλο σεισμό που δεν εμπνέει ανησυχία έκανε λόγο στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ήταν ένας σεισμός μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Βεβαίως έγινε εντονότατα αισθητός σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε «συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό που όμως δεν μας μας δημιουργεί απολύτως καμία ανησυχία δεδομένου ότι είναι στον θαλάσσιο χώρο και δεν υπάρχουν κοντινές κατοικημένες περιοχές».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ευτυχώς βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές[…]έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία[…] Βεβαίως υπάρχει σεισμός, υπάρχει η μετασεισμική ακολουθία ήδη σε εξέλιξη και θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή».

Τσελέντης: «Θα ακολουθήσουν κι άλλοι μικρότεροι»

Μιλώντας στο enikos.gr, ο Άκης Τσελέντης υποστήριξε ότι «πρόκειται για 5,7 Ρίχτερ και 15 χλμ βάθος, σε θαλάσσια περιοχή. Είναι ένας σεισμός που δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας, ωστόσο παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης «θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης σεισμοί», ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκκενώνονται σχολεία

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέσηόλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, είτε γιατί οι γονείς του εργάζονται, είτε γιατί δεν έχουν μεταφορικό μέσο, θα παραμείνουν στο προαύλιο.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα γραφεία τους όλοι οι υπάλληλοι της Π.Ε. Ηλείας, και ήδη εργαζόμενοι των τεχνικών υπηρεσιών, βρίσκονται στα δικαστήρια του Πύργου, όπου όλες οι δίκες έχουν διακοπεί μέχρι νεοτέρας, πραγματοποιείται έλεγχος για τυχόν υλικές ζημιές, διαδικασία που πιθανόν να ακολουθηθεί και για άλλα κτίρια.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στις 11:30π.μ., στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα