ΑΘΗΝΑ
03:31
|
03.05.2024
Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια για παύση μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς επιδίωξε να επιτρέψει οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, αλλά το Ισραήλ απέκλεισε κάτι τέτοιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επαναληφθούν την Κυριακή στο Κάιρο, η τελευταία προσπάθεια για παύση μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News το Σάββατο, επικαλούμενο πηγή ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Κυριακή. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς είπε ωστόσο στο Reuters ότι η ομάδα θα περιμένει να ακούσει πρώτα από τους μεσολαβητές του Καΐρου το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους με το Ισραήλ.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές ενίσχυσαν τις διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για αναστολή έξι εβδομάδων της επίθεσης του Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την προτεινόμενη απελευθέρωση 40 από τους 130 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα στη Γάζα.

Η Χαμάς επιδίωξε να επιτρέψει οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Το Ισραήλ απέκλεισε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι θα ξαναρχίσει τελικά τις προσπάθειες για να διαλύσει τη διακυβέρνηση και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Η Χαμάς θέλει επίσης να επιτραπεί σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και τις γύρω περιοχές προς τα νότια κατά το πρώτο στάδιο του πολέμου να επιστρέψουν βόρεια. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο να συζητήσει να επιτρέψει την επιστροφή μόνο «μερικών» εκτοπισμένων.

Περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην επικράτεια.

Ο πόλεμος ξέσπασε αφότου μαχητές της Χαμάς διέρρηξαν τα σύνορα και έσπασαν κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Το Ισραήλ συνέχισε τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας την Παρασκευή, σκοτώνοντας 82 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής, καθώς οι μάχες μαίνονταν γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο Al Shifa της πόλης της Γάζας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που ελέγχουν το νοσοκομείο είχαν αποκλείσει 107 ασθενείς στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού χωρίς νερό, ηλεκτρισμό ή φάρμακα για αρκετές ημέρες, αρνούμενοι κάθε κλήση για εκκένωση.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι οι μαχητές τους συνέχισαν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις γύρω από το ιατρικό κέντρο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας πριν από τον πόλεμο, το οποίο ήταν μια από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούσαν ακόμη και εν μέρει στη βόρεια Γάζα πριν από τις τελευταίες μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις που δρούσαν στην Αλ Σίφα σκότωσαν τρεις ένοπλους διοικητές της Χαμάς μέσα σε δύο κτίρια της ιατρικής μονάδας. Οι δυνάμεις εντόπισαν τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, AK-47, γεμιστήρες και χειροβομβίδες κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, δήλωσε ο στρατός.

Το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε και συνέλαβε εκατοντάδες ένοπλους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια της επιδρομής του εκεί. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται οποιαδήποτε ένοπλη παρουσία εντός ιατρικών εγκαταστάσεων, κατηγορώντας το Ισραήλ για δολοφονίες και συλλήψεις αμάχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα