ΑΘΗΝΑ
05:10
|
18.10.2024
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να ενισχύσει τον συντονισμό της για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να ενισχύσει τον συντονισμό της για την ασφάλεια στη θάλασσα για να αντιμετωπίσει «μια σειρά σοβαρών προκλήσεων» για την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη με την Κίνα, μεταδίδει το Reuters.

Το διάταγμα, που υπογράφηκε τη Δευτέρα και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, δεν αναφέρει την Κίνα, αλλά ακολουθεί μια σειρά διμερών θαλάσσιων αντιπαραθέσεων και αμοιβαίων κατηγοριών για μια αμφισβητούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν αγωγό για περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσιου εμπορίου μέσω πλοίων. Οι αξιώσεις της Κίνας επικαλύπτουν αυτές των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και του Μπρουνέι. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο το 2016 είπε ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν είχαν νομική βάση.

Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η Κίνα χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διακόψει μια αποστολή ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων στο Second Thomas Shoal για στρατιώτες που φρουρούσαν ένα πολεμικό πλοίο σκόπιμα προσγειωμένο σε έναν ύφαλο πριν από 25 χρόνια.

«Παρά τις προσπάθειες για προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον θαλάσσιο τομέα μας, οι Φιλιππίνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την ειρηνική ύπαρξη των Φιλιππινέζων», ανέφερε ο Μάρκος στην εντολή.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να εφαρμόσει αντίμετρα κατά των «παράνομων, καταναγκαστικών, επιθετικών και επικίνδυνων επιθέσεων» της ακτοφυλακής της Κίνας.

Η διαταγή του επεκτείνει και αναδιοργανώνει το ναυτικό συμβούλιο της κυβέρνησης, προσθέτοντας τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον γενικό δικηγόρο, τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Συντονιστικών Πληροφοριών και την ειδική ομάδα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Η διαταγή φαίνεται να διευρύνει τον ρόλο του στρατού ονομάζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων, όχι μόνο το ναυτικό, μεταξύ των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το συμβούλιο.

Το μετονομαζόμενο Εθνικό Ναυτιλιακό Συμβούλιο θα είναι το κεντρικό όργανο για τη διαμόρφωση στρατηγικών για τη διασφάλιση ενός «ενοποιημένου, συντονισμένου και αποτελεσματικού» πλαισίου για τη θαλάσσια ασφάλεια και ευαισθητοποίηση στον τομέα των Φιλιππίνων.

Ο Μάρκος αύξησε τον αριθμό των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το συμβούλιο σε 13 από εννέα, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής υπηρεσίας και του Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα