ΑΘΗΝΑ
02:01
|
20.05.2024
Πρωτιά της αντιπολίτευσης και σε Άγκυρα και Σμύρνη δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.
Mε καταμετρημένο το 53,16% των ψήφων, ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν προηγείται με 50,12%
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απώλειες για το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην γειτονική Τουρκία με τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και προβεβλημένο αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και τους υποψήφιους του CHP σε Άγκυρα και Σμύρνη να προηγούνται.

Στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία και επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο περίπου το 53,16% των ψήφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του CHP και δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου, Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 50,12% των ψήφων, έναντι 41,17% του υποψήφιου του κυβερνητικού κόμματος AKP Μουράτ Κουρούμ.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε λάβει, μπορώ να πω ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών σε εμάς επιβεβαιώθηκε», δήλωσε ο Ιμάμογλου στους δημοσιογράφους από την έδρα του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το επιτελείο Ερντογάν βλέπει να απομακρύνεται ένας από τους βασικούς στόχους του AKP σε αυτές τις εκλογές, δηλαδή η ανάκτηση του δήμου μετά την μεγάλη ήττα του 2019.

Στην Άγκυρα, ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιος του CHP, δείχνει να επανεκλέγεται καθώς προηγείται με 56,3% των ψήφων έναντι 36,3% του αντιπάλου του από το AKP, με καταμετρημένο το 12,4% των ψήφων.

Στη Σμύρνη με καταμετρημένο το 52,43% των ψήφων, ο Τσεμίλ Τουντσάι του CHP συγκεντρώνει 47,99%, έναντι 37,23% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το CHP εμφανίζεται να προηγείται σε 35 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμός TRT.

Η διαδικασία ψηφοφορίας, κατά την οποία περισσότερα από 61 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας, ψήφισαν σε σχεδόν 208 χιλιάδες κάλπες, με 34 πολιτικά κόμματα να ανταγωνίζονται, ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα