ΑΘΗΝΑ
23:19
|
02.05.2024
Οι Τούρκοι άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή στις δημοτικές εκλογές με επίκεντρο την προσπάθεια του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά καθώς απευθύνεται στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενόψει των τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 30 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Τούρκοι άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή στις δημοτικές εκλογές με επίκεντρο την προσπάθεια του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης από τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος στοχεύει να επαναφέρει την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη μετά τις σκληρές εκλογικές ήττες πέρυσι,αναφέρει το Reuters.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου έδωσε στον Ερντογάν και στο Κόμμα ΑΚ το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα δύο δεκαετιών στην εξουσία με τη νίκη του στις εκλογές του 2019. Ο πρόεδρος αντέδρασε το 2023 εξασφαλίζοντας επανεκλογή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τους εθνικιστές συμμάχους του.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής θα μπορούσαν πλέον να ενισχύσουν τον έλεγχο του Ερντογάν στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ ή να σηματοδοτήσουν αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας. Μια νίκη Ιμάμογλου φαίνεται να τροφοδοτεί τις προσδοκίες να γίνει μελλοντικός εθνικός ηγέτης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ. (04:00 GMT) στην ανατολική Τουρκία και αλλού στις 8 π.μ., με περισσότερα από 61 εκατομμύρια άτομα να έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν. Η ψηφοφορία λήγει στις 5 μ.μ. και τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται στις 10 μ.μ. (1900 GMT).

«Το Κόμμα ΑΚ ολοκλήρωσε πολύ σημαντικά έργα για την ανάπτυξη αυτής της χώρας», δήλωσε ο 28χρονος Φαρούκ Μπαράν μετά την ψηφοφορία στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιαρμπακίρ. «(Πρέπει) να είναι ισχυρή σε τοπικό επίπεδο για να συνεχίσει τις υπηρεσίες της».

Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που οδηγεί την οικονομία της Τουρκίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σκληρή κούρσα καθώς o Ιμάμογλου αντιμετωπίζει μια πρόκληση από τον υποψήφιο του AKP Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργό.

Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να διαμορφωθούν εν μέρει από τα οικονομικά δεινά που οφείλονται στον αχαλίνωτο πληθωρισμό κοντά στο 70% και από τους Κούρδους και τους Ισλαμιστές ψηφοφόρους που σταθμίζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης και τις ελπίδες τους για πολιτική αλλαγή.

Ενώ το κύριο έπαθλο για τον Ερντογάν είναι η Κωνσταντινούπολη, επιδιώκει επίσης να κερδίσει ξανά την πρωτεύουσα Άγκυρα. Και οι δύο πόλεις κέρδισαν η αντιπολίτευση το 2019 αφού ήταν υπό την κυριαρχία του ΑΚΡ και των ισλαμιστών προκατόχων του τα προηγούμενα 25 χρόνια.

Οι προοπτικές του Ερντογάν βοηθήθηκαν από την κατάρρευση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης που νίκησε πέρυσι, αν και ο Ιμάμογλου εξακολουθεί να απευθύνεται σε ψηφοφόρους πέρα από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης.

Οι ψηφοφόροι του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος ήταν καθοριστικοί για την επιτυχία του Imamoglu το 2019. Το κόμμα τους DEM αυτή τη φορά παρουσιάζει τον δικό του υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πολλοί Κούρδοι αναμένεται να αφήσουν στην άκρη την πίστη του κόμματος και να τον ψηφίσουν ξανά.

Στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, το DEM προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη δύναμή του αφού το κράτος αντικατέστησε δημάρχους φιλοκουρδικών κομμάτων με διορισμένους από το κράτος «καταπιστευματοδόχους» μετά από προηγούμενες εκλογές για φερόμενους δεσμούς με μαχητές.

“Εύχομαι να τερματιστεί το σύστημα διαχείρισης. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για το μέλλον της Τουρκίας και για να μας ακούσουν: οι Κούρδοι είναι πάντα αποφασιστικοί”, δήλωσε η δημόσια υπάλληλος Elif Durgun, 32 ετών.

Ένας παράγοντας που λειτουργεί κατά του Ερντογάν είναι η αύξηση της υποστήριξης προς το ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Πρόνοιας λόγω της σκληρής στάσης του εναντίον του Ισραήλ σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα και της δυσαρέσκειας για τον χειρισμό της οικονομίας από το ισλαμιστικές ρίζες του AKP.

Ερντογάν: Οι εκλογές να συμβάλουν στην έναρξη μίας νέας εποχής στη χώρα

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις σημερινές δημοτικές εκλογές άσκησε περίπου στις 13.30 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο σχολείο που ψηφίζει παραδοσιακά στο Σκούταρι της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα