ΑΘΗΝΑ
00:58
|
03.05.2024
Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πορεία στην Ιερουσαλήμ, διεκδικώντας να αξηθούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα και την απομάκρυνση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πορεία στην Ιερουσαλήμ, διεκδικώντας να αξηθούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα και την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης, αφού προηγουμένως συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ισραηλινό κοινοβούλιο, άναψαν φωτιές και κυμάτισαν την εθνική σημαία. Ισχυρίζονται ότι η διαμαρτυρία ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον του πλήθους και έσπρωξε και απώθησε τους διαδηλωτές καθώς φώναζαν ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να φύγει».

Η πίεση στον πρωθυπουργό αυξάνεται καθώς οι αντίπαλοι της δεξιάς κυβέρνησής του έχουν βρει κοινή υπόθεση με τις οικογένειες των εκατοντάδων ή περισσότερων αιχμαλώτων που εξακολουθεί να κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα.

Οι οικογένειες έχουν δεσμευτεί να βγαίνουν στους δρόμους κάθε βράδυ αυτή την εβδομάδα καθώς καλούν την κυβέρνηση να «τους φέρει στο σπίτι».

Πολλοί διαδηλωτές έφεραν πλακάτ με το πρόσωπο του Νετανιάχου αιμόφυρτο, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να προστατεύσει τη χώρα από τη Χαμάς.

«UR το αφεντικό, UR φταίει», έγραφαν μηνύματα γραμμένα σε πινακίδες που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Άλλοι είπαν «Εκλογές τώρα!»

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Νετανιάχου είχε αντιμετωπίσει μήνες διαδηλώσεων στους δρόμους για αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η Χαμάς κατέλαβε περίπου 250 αιχμαλώτους στις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους το Ισραήλ πιστεύει ότι 130 παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 33 που θεωρούνται νεκροί.

Η εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 32.782 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα