ΑΘΗΝΑ
00:24
|
03.05.2024
Η έκθεση φοιτητών και καθηγητών στην καρκινογόνο ουσία PCB τους προκάλεσε καρκίνους διαφόρων τύπων. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέθαναν.
Το κτίριο Poe Hall του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με καρκίνο διαγνώστηκαν 152 φοιτητές και διδάσκοντες του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ καθώς το κτίριο στο οποίο σύχναζαν είχε φτιαχτεί μεταξύ άλλων με τη χρήση τοξικών χημικών (και καρκινογόνων) υλικών, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) που σύμφωνα με μετέπειτα μετρήσεις της ΕΡΑ (Ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος) ήταν 38πλάσιες από το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο.

Η πολυετής έκθεση χιλιάδων φοιτητών και καθηγητών στις ουσίες αυτές τους προκάλεσε σε εκατοντάδες καρκίνους διαφόρων τύπων όπως καρκίνο του μαστού, καρκίνο του θυροειδούς, λεμφώματα κ.α. τα οποία δεν ήταν «μεμονωμένες» περιπτώσεις καθώς είχαν κοινή αιτία το κτίριο Poe Hall. Οι γνωστές περιπτώσεις ως τώρα είναι 152 αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως στην πραγματικότητα είναι αρκετά περισσότερες.

Ορισμένοι όπως η Σάρα Γκλαντ που φοίτησε εκεί μεταξύ 2007-2013 πέθανε από καρκίνο του μαστού, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή της, σε ηλικία 35 ετών.

Μία άλλη φοιτήτρια, η Τζένιφερ Ουόλτερ, που φοίτησε στο κτίριο με τα τοξικά καρκινογόνα υλικά μεταξύ 2004-2007 διαγνώστηκε με καρκίνο του θυροειδούς και αρθρικό σάρκωμα με το 2022.

Μία από τις φοιτήτριες που διαγνώστηκε με όγκο στον θυροειδή…

Μετά τις καταγγελίες και τις έρευνες που επακολούθησαν οι πανεπιστημιακές αρχές έκλεισαν το κτίριο που είχε κατασκευαστεί το 1971 με τη χρήση τοξικών υλικών PCB που απαγορεύτηκαν οκτώ χρόνια μετά, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το κτίριο Poe Hall του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας

Οι καταγγελίες αποφοίτων στη διοίκηση του πανεπιστημίου δεν προκάλεσαν έρευνες παρά μόνον όταν ένας υπάλληλος κατέθεσε μήνυση στην Αρχή Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας του πολιτειακού υπουργείου Εργασίας της Βόρειας Καρολίνας. Αυτό προκάλεσε έρευνες στο επταώροφο κτίριο Poe Hall μόλις τον περασμένο Οκτώβριο όπου εντοπίστηκαν 38πλάσιες ποσότητες PCB και στη συνέχεια ορισμένοι συγγενείς αποφοίτων που πέθαναν από καρκίνο κατέθεσαν αγωγές κατά της διοίκησης του πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια οι πολιτειακές αρχές συνέστησαν στο πανεπιστήμιο να διενεργηθεί έρευνα για κινδύνους στην υγεία από τη χρήση καρκινογόνων υλικών αλλά τον Ιανουάριο του 2024 ο Γενικός Σύμβουλος της Βόρειας της Πολιτείας της Καρολίνας διέταξε (άγνωστο γιατί…) τη διακοπή τής.

Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η παραγωγή τους απαγορεύτηκε σε ΗΠΑ και Βρετανία πριν περίπου 40 χρόνια, ενώ για χρόνια παράγονταν από την (τότε αμερικανική) βιοχημική πολυεθνική ζιζανιοκτόνων Monsanto δηλητηριάζοντας για δεκαετίες γενιές και γενιές

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα