ΑΘΗΝΑ
01:44
|
27.07.2024
Ο δήμαρχος Κατερίνης εξήγησε πως δεν μπορούν να προσεγγίσουν την φωτιά οι επίγειες δυνάμεις, οπότε επιχειρούν μόνο τα εναέρια μέσα.
Από την πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέχρι την κορυφογραμμή μέχρι την πρώτη κορυφή στα 2.005 μέτρα έφθασε η φωτιά που καίει σήμερα για τρίτο 24ωρο στα Πιέρια Όρη, αποτεφρώνοντας μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσους.

Σύμφωνα με το pierianews.gr, το Λαπούσι ήταν μία καταπράσινη κορυφή και τώρα είναι μία «μαύρη καλιακούδα» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα Εθελοντών Πυροσβεστών στο Facebook στο σημείο μεταβαίνουν άμεσα ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα ο δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, ανέφερε πως είναι πρωτοφανής μία πυρκαγιά τέτοιας έκτασης αυτή την εποχή.

Ο δήμαρχος Κατερίνης εξήγησε πως δεν μπορούν να προσεγγίσουν την φωτιά οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οπότε επιχειρούν μόνο τα εναέρια μέσα, επειδή πρόκειται για ένα πολύ δύσβατο σημείο.

«Κατακαίγεται το πανέμορφο παρθένο δάσος μας, ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας. Αυτό είναι το πιο λυπηρό, χάνουμε έναν πνεύμονα οξυγόνου. Το μόνο καλό νέο είναι πως δεν έχουμε ισχυρούς ανέμους σήμερα» πρόσθεσε ο Γιάννης Ντούμος.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 131 πυροσβέστες με οκτώ πεζοπόρα τμήματα – μεταξύ των οποίων και ομάδες δασοκομάντος- ενώ μαζί τους είναι 35 οχήματα της Πυροσβεστικής, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα έγινε γνωστό πως τραυματίστηκε ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης ενώ προσπαθούσε να κόψει κορμούς δέντρου με αλυσοπρίονο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας της Κοζάνης efkozani.gr, ο δασάρχης Πιερίας Πέτρος Παπαπέτρου τόνισε πως η πυρκαγιά «είναι επί το πλείστον έρπουσα» σε δύσβατο σημείο και αυτό σημαίνει πως είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση.

Ο Παπαπέτρου πρόσθεσε πως σε λίγα σημεία η φωτιά «μετατράπηκε σε επικόρυφη, δηλαδή να καίει τις κορυφές δέντρων. Ακόμα όμως και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε μόνο στα κωνοφόρα λόγω του ότι είναι πιο εύφλεκτα, ενώ τα πλατύφυλλα δεν υπέστησαν καμία ζημιά».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή από την Κυριακή με επίγεια και εναέρια μέσα και σήμερα από νωρίς το πρωί συμμετέχουν στην μάχη της κατάσβεσης και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν από τη δασική υπηρεσία οι κάτοικοι και οι δασικοί συνεταιρισμοί των όμορων οικισμών (Ρητίνη, Ελατοχώρι, Αγ. Δημήτριος, Λιβάδι κ.α.) οι οποίοι βοήθησαν στη διάνοιξη 3 αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία μαζί με μηχανήματα έργου του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη φωτιά στα Πιέρια

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά εξέδωσε σήμερα ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον τομέα της Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Πουλάς, μεταφέροντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής που διαπιστώνουν αδυναμία διαχείρισης της πυρκαγιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Νέος σεισμός στην Κρήτη: 4,5 Ρίχτερ στα ανοιχτά του Ηρακλείου

NASA: Βρέθηκαν σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη σε έναν βράχο

Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Κουβαρά Αττικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα