ΑΘΗΝΑ
00:19
|
02.05.2024
«Οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες...».
Αντόνιο Γκουτέρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρωτοφανή επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας καταδίκασε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουζάρικ, κάλεσε «όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Ζήτησε «να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση», προειδοποιώντας ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν πρωτοφανή δεινά στη Συρία, τον Λίβανο, το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών χώρων και του προσωπικού πρέπει να γίνεται σεβαστή σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το πρωτοφανές πλήγμα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο Ιρανοί στρατηγοί, εγείροντας φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς εδώ και σχεδόν έξι μήνες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ιρανική επίθεση καταδικάστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά όχι από ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις ΗΠΑ που προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος για μία (μεταξύ άλλων) καραμπινάτη παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης (1961) για τις διπλωματικές σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα