ΑΘΗΝΑ
05:38
|
13.11.2024
Η πλήρης ένταξη γίνεται μόνο έπειτα από θετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένου του δικαιώματος βέτο των ΗΠΑ.
Ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη Ριάντ Μανσούρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την τελευταία, αποτυχημένη προσπάθεια το 2011, η Παλαιστινιακή Αρχή, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως ζητά για μία ακόμα φορά την ένταξή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω της γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των εκατοντάδων νεκρών από επιθέσεις του στρατού κατοχής στη Δυτική Όχθη.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση, στο X, από την παλαιστινιακή αποστολή μόνιμων παρατηρητών στον ΟΗΕ, «το Κράτος της Παλαιστίνης, και μετά από οδηγίες της παλαιστινιακής ηγεσίας, έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα ζητώντας να επανεξεταστεί εκ νέου η αίτηση ένταξης».

Η ανάρτηση περιλαμβάνει μια επιστολή, με την υπογραφή του πρεσβευτή στον ΟΗΕ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη Ριάντ Μανσούρ, η οποία αναφέρεται στην αρχική αίτηση του 2011 για καθεστώς μέλους και ζητά εκ νέου εξέταση αυτόν τον μήνα, με την υποστήριξη των 140 χωρών που έχουν αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, συμπεριλαμβανομένων των 22 μελών της Αραβικής Ομάδας στα Ηνωμένα Έθνη, των 57 μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και των 120 μελών της Κίνησης των Αδεσμεύτων.

Η πρέσβειρα της Μάλτας στον ΟΗΕ που εκτελεί χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μόνιμη επιτροπή του Συμβουλίου για τα νέα μέλη, η οποία περιλαμβάνει και τα 15 κράτη του συμβουλίου, αναμένεται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει την αίτηση και στη συνέχεια, η επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα προτείνει τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Παλαιστινιακή Αρχή  απέτυχε να κερδίσει  την αναγνώριση του ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος μέλος. Ένα χρόνο αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν ότι το καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής ως «οντότητα παρατηρητή μη μέλος» θα άλλαζε σε «κράτος παρατηρητή μη μέλος», όπως ισχύει για το Βατικανό.

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η πλήρης ένταξη κράτους – μέλους γίνεται με τη συμφωνία τουλάχιστον των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης, αλλά μόνο έπειτα από θετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένου του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η πλήρης ένταξη στον ΟΗΕ θα πρέπει να ακολουθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατόπιν διαπραγματεύσεων. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ είναι ένα από τα ζητήματα τελικού καθεστώτος που θα αποφασιστούν στις διμερείς συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αστάνα καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Ευαγγελιστής, υποστηρικτής εποικισμών ο υποψήφιος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Συνάντηση Μπάιντεν-Χέρτζογκ στον Λευκό Οίκο με το μάτι στο Ιράν

Κινήσεις για διευρυμένη συνάντηση στο Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα