ΑΘΗΝΑ
05:42
|
02.05.2024
Παράλληλα, καρατομήθηκε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί απέτυχε να αναφέρει βλάβη σε φρεγάτα στην Ερυθρά.
Δανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναγερμός έχει σημάνει στις δανικές αρχές, λόγω βλάβης σε σύστημα εκτόξευσης πυραύλων πλοίου του δανικού πολεμικού ναυτικού,  η οποία προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών λωρίδων σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους του κόσμου.

Συγκεκριμένα, σε περιοχή του στενού Great Belt της Δανίας, κατά την διάρκεια υποχρεωτικής δοκιμής του συστήματος εκτόξευσης του πολεμικού πλοίου, δεν κατέστη εφικτή η απενεργοποίηση του συστήματος, με κίνδυνο να εκτοξευτεί αναπάντεχα ο πύραυλος.

«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας υποχρεωτικής δοκιμής όπου ο εκτοξευτής πυραύλων είναι ενεργοποιημένος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί», ανέφερε ο στρατός της Δανίας σε δήλωση.

«Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτής πυραύλων, υπάρχει ο κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευτεί και να πετάξει λίγα χιλιόμετρα μακριά», προσθέτει.

Το στενό Great Belt αποτελεί την είσοδο προς τη Βαλτική Θάλασσα, έχοντας τεράστια σημασία για την παγκόσμια ναυτιλία.

Το περιστατικό συνέβη νότια της γέφυρας Great Belt, που συνδέει τη χερσόνησο της Δανίας με την Κοπεγχάγη. Η γέφυρα παραμένει ανοιχτή στην κυκλοφορία.

Το δανικό τηλεοπτικό δίκτυο DR ανέφερε ότι ο εκτοξευτής ενεργοποιήθηκε αλλά ο ίδιος ο πύραυλος δεν ήταν οπλισμένος, επομένως δεν υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.

Η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας δήλωσε ότι η οδηγία για διακοπή της θαλάσσιας κυκλοφορίας οφείλεται στον κίνδυνο «πτώσης θραυσμάτων πυραύλων».

Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων για βλάβη σε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η δανέζικη κυβέρνηση απέπεμψε τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Φλέμινγκ Λέντφερ, την Τετάρτη, αφού απέτυχε να αναφέρει ελαττώματα στα συστήματα αεροπορικής άμυνας της πολεμικής φρεγάτας που είχε στείλει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Δανίας, η οποία είχε σταλεί στην περιοχή ώστε να συμμετάσχει στην στρατιωτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις, παρουσίασε βλάβη στα οπλικά συστήματα τον περασμένο μήνα, όταν το πλοίο δέχτηκε επίθεση από drones των Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον δανέζικο στρατιωτικό ιστότοπο ειδήσεων OLFI, ο Λέντφερ δεν ενημέρωσε τον Υπουργό Άμυνας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, για τα ελαττώματα που εμφανίστηκαν στα συστήματα αεράμυνας της φρεγάτας «Ivar Huitfeldt»

. Το προσωπικό διαπίστωσε ότι κάποια από τα συστήματά της δεν λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια επεισοδίου, το οποίο σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου όταν εκλήθη να αποκρούσει επίθεση.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ στη Δανία, το πλήρωμα της φρεγάτας υποστήριξε ότι αυτά τα προβλήματα ήταν γνωστά εδώ και χρόνια χωρίς όμως να έχει γίνει καμία κίνηση για την επίλυσή τους.

Ο Δανός υπουργός Αμυνας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση και ότι έμαθε για τα εν λόγω προβλήματα από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα