ΑΘΗΝΑ
11:24
|
01.05.2024
«Αυτό το σχέδιο είχε επικριθεί ως αόριστο... Αλλά αυτό είναι ένα λογικό σχέδιο το οποίο ο μεγάλος κινεζικός πολιτισμός πρότεινε για συζήτηση».
Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν διάλογο για διευθέτηση με την Ουκρανία και εγγυήσεις για την ασφάλειά της αλλά μόνον επί ίσοις όροις που εξασφαλίζουν τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,  μετά από συνάντηση που είχε με ξένους πρέσβεις στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική πρόταση της Κίνας που παρουσιάστηκε πριν έναν χρόνο και περιλαμβάνει 12 βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου, ο Λαβρόφ σχολίασε πως πρόκειται «για το πιο λογικό σχέδιο» που έχει προταθεί ως τώρα για την επίλυση της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

 «Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για μας είναι ότι το κινεζικό έγγραφο βασίζεται σε μία ανάλυση των λόγων αυτού που συμβαίνει και την ανάγκη να εξαλειφθούν οι αιτίες που το προκάλεσαν. Είναι δομημένο σε λογική μορφή, από το γενικό στο ειδικό» δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους , όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Αυτό το σχέδιο είχε επικριθεί ως αόριστο… Αλλά αυτό είναι ένα λογικό σχέδιο το οποίο ο μεγάλος κινεζικός πολιτισμός πρότεινε για συζήτηση».

Ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντήσει σύντομα τον Κινέζο ομόλογό του και ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει τον περασμένο μήνα ότι σκέφτεται να πραγματοποιήσει στην Κίνα την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό κατά τη νέα εξαετή του θητεία.

Η Ουκρανία «έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος…»

Σε επόμενο σημείο ο Λαβρόφ υποστήριξε πως η Ουκρανία «έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», αφού για 10 χρόνια τρομοκρατούσε τους (ρωσόφωνους) πολίτες της χώρας και στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε πως για τη ρωσική κυβέρνηση η Ουκρανία «αναμφίβολα είναι εμπλεκόμενη» στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έγινε πρόσφατα στο συναυλιακό χώρο  Crocus City Hall αλλά και σε «πολλές άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία».

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσφατα μετέφερε επίσημα το αίτημα στις ουκρανικές αρχές να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν οιαδήποτε υποστήριξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, να απελάσουν τους δράστες και να αποζημιώσουν για τις ζημιές».

Οι όροι της Μόσχας, η πρόταση της Ουκρανίας και ο ρόλος της Ελβετίας

Η Ρωσία λέει ότι επιθυμεί να αρχίσει συνομιλίες για την Ουκρανία αλλά αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνεται σ’ αυτό που αποκαλείται «νέες πραγματικότητες» επί του πεδίου, όπου οι δυνάμεις της ελέγχουν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και η Μόσχα διεκδικεί τέσσερις περιοχές ως δικές της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας απ όλα τα κατεχόμενα εδάφη, κάτι που βεβαίως η Μόσχα δε συζητά επουδενί.

Η Ελβετία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια διάσκεψη που να βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, αλλά η Ρωσία χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή άνευ νοήματος, λέγοντας ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα