ΑΘΗΝΑ
09:04
|
03.05.2024
Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν Βρετανοί δικαστές και δικηγόροι, υποστηρίζοντας ότι η εξαγωγή όπλων πιθανώς να καταστήσει την χώρα «συνεργό σε γενοκτονία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι κατέθεσαν μήνυση κατά της γερμανικής κυβέρνησης, ζητώντας την παύση των εξαγωγών πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ, τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας με τρόπους που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία ασκήθηκε από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νομικής Υποστήριξης (ELSC), του Law for Palestine και του Palestine Institute for Public Diplomacy, κατατέθηκε στο δικαστήριο εκ μέρους Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι οι παραδόσεις όπλων και η υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στο Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της χώρας, βάσει του νόμου περί ελέγχου πολεμικών όπλων.

Επικαλέστηκαν την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) για το Ισραήλ, να αναλάβει δράση για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, κατηγορίες που το Ισραήλ αρνείται.

«Αρκεί μόνο η υπόθεση – ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη πράξεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο – για την ανάκληση ειδικών όπλων βάσει του νόμου», είπε ο δικηγόρος Άχμεντ Άμπεντ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στο Βερολίνο, δηλώνοντας ότι η απόφαση αναμένεται εντός δύο έως τριών εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ, λόγω ανησυχιών ότι χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως παιδιά.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν την Τετάρτη Βρετανοί δικαστές και δικηγόροι, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει την εξαγωγή όπλων προς το Ισραήλ.

Τρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία ένωσαν τις φωνές τους με περίπου 600 δικηγόρους, δικαστές και νομικούς ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Λονδίνο ίσως να είναι συνεργός σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού στο Ισραήλ ενδέχεται να καθιστά τη Βρετανία συνεργό σε γενοκτονία καθώς και σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφεραν οι δικαστές και δικηγόροι σε 17σέλιδη επιστολή τους. «Το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει την έννοια της “βοήθειας και υποστήριξης” μιας παράνομης ενέργειας», πρόσθεσαν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα