ΑΘΗΝΑ
16:18
|
02.05.2024
Τα νερά από πλημμύρες αναμένεται να αυξηθούν στο Σίδνεϊ μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις την Παρασκευή που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες.
Οι άνθρωποι που ζουν κατάντη του φράγματος έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν περισσότερες πλημμύρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νερά από πλημμύρες αναμένεται να αυξηθούν στο Σίδνεϊ μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις την Παρασκευή που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες σε περιοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, προειδοποίησαν οι αρχές, μεταδίδει το BBC.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν περιοχές της πόλης για 24 ώρες, αναγκάζοντας χιλιάδες να εκκενώσουν τα περίχωρα της πόλης.

Η βροχή προκάλεσε επίσης την έκχυση της κύριας παροχής νερού της πόλης, του φράγματος Warragamba, δύο ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι άνθρωποι που ζουν κατάντη του φράγματος έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν περισσότερες πλημμύρες.

Το φράγμα άρχισε να χύνεται το πρωί του Σαββάτου και έκτοτε αντλεί το ισοδύναμο 80.000 πισινών ολυμπιακών διαστάσεων κατάντη κάθε ώρα, σύμφωνα με την Sydney Morning Herald.

Η στάθμη του νερού του φράγματος αναμενόταν να κορυφωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (13:00 GMT) του Σαββάτου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί για περαιτέρω κινδύνους πλημμύρας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νερού από το φράγμα δεν έχει φτάσει ακόμη στις περιοχές του Σίδνεϊ που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες.

«Είμαστε έξω με την κοινότητα, ενημερώνοντάς τους τι έρχεται και διασφαλίζοντας ότι προετοιμάζονται», είπε στους δημοσιογράφους η επίτροπος της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάρλεν Γιορκ.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα νερά επηρεάζουν σημαντικό αριθμό ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές, αλλά σίγουρα οι αγροτικές εκτάσεις, τα αποθέματα και οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις… πρέπει να γνωρίζουν τις επόμενες δύο ημέρες καθώς το νερό θα συνεχίσει να ρέει προς τα κάτω στις υψηλό επίπεδο σε αυτά τα συστήματα ποταμών».

Η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Hawkesbury και Nepean αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WaterNSW, Άντριου Τζορτζ, είπε ότι υπήρχε επίσης διαρροή νερού από άλλα φράγματα, συμπεριλαμβανομένου του φράγματος Tallowa στον ποταμό Shaolhaven και του φράγματος Blue Mountains. Αναμένονταν διαρροές από άλλα τρία μητροπολιτικά φράγματα, είπε, σύμφωνα με το 9News.

Η καταιγίδα οδήγησε σε βροχή ενός μήνα που έπληξε το Σίδνεϊ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για εκκένωση για πολλές από τις χαμηλές περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένων του Ρίτσμοντ και του Γουίνδσορ.

«Αν και μοιάζει με μπλε ουρανό σε όλο το Σίδνεϊ αυτή τη στιγμή και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βροχή φαίνεται να χαλαρώνει… είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα πλημμύρας σε ορισμένα από τα ποτάμια, ιδιαίτερα στο δυτικό Σίδνεϊ, συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό αποτελεί κίνδυνο για ορισμένες κοινότητες», είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς στους δημοσιογράφους το Σάββατο.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι διασώθηκαν από τις πλημμύρες το Σάββατο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Νέας Νότιας Ουαλίας, προσθέτοντας ότι 72 διασώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ.

Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο νερό κοντά σε ένα καταφύγιο στο Penrith, στα δυτικά του Σίδνεϊ το Σάββατο. Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ο θάνατός του σχετίζεται με την καταιγίδα.

Χιλιάδες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Πολλές σιδηροδρομικές γραμμές σε όλο το Σίδνεϊ δεν εκτελούνται λόγω πλημμύρας στις γραμμές, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν επίσης κλείσει.

Ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης στην κοιλάδα Megalong στα Blue Mountains, δυτικά του Σίδνεϊ, αποκόπηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε από τον υγρό καιρό.

Ο τοπικός δήμαρχος Μαρκ Γκρίνχιλ είπε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να οργανωθούν ρίψεις τροφίμων για τους κατοίκους που ήταν απομονωμένοι.

«Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε ανθρώπους έξω, πόσο μάλλον οχήματα», είπε στο ABC Radio Sydney.

Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης σπίτια που καταστράφηκαν στην πόλη Wollongong, νότια της πρωτεύουσας της πολιτείας.

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες έχουν εκδοθεί και στην πολιτεία Κουίνσλαντ, με τους κατοίκους να συμβουλεύονται να αποφεύγουν άσκοπα ταξίδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα