ΑΘΗΝΑ
11:28
|
01.05.2024
Επιχειρησιακός ελιγμός ή πολιτική υποχώρηση, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με τον στρατό να ισχυρίζεται πως διέλυσε τις δυνάμεις της Χαμάς.
Στην Λωρίδα της Γάζας θα παραμείνει μόνο η ταξιαρχία Nahal, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός Στρατός απέσυρε όλα τα χερσαία στρατεύματα από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από τέσσερις συνεχείς μήνες μαχών στην περιοχή Χαν Γιουνίς, αναφέρουν πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η 98η Ταξιαρχία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων αποσύρεται από την Λωρίδα της Γάζας και δεν θα παραμείνουν δυνάμεις στα νότια του πολιορκημένου θύλακα, γράφει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, με αναλυτές να εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να πρόκειται για έναν απλό επιχειρησιακό ελιγμό αναδιάταξης δυνάμεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες στην Λωρίδα της Γάζας θα παραμείνει μόνο η ταξιαρχία Nahal, επιφορτισμένη με την ασφάλεια του διαδρόμου Νετζαρίμ, ο οποίος διασχίζει τη Γάζα από την περιοχή Μπεερί στο νότιο Ισραήλ μέχρι τις ακτές της Λωρίδας.

Ο συγκεκριμένος διάδρομος δίνει τη δυνατότητα στον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιήσει επιδρομές στη βόρεια και κεντρική Γάζα και ταυτόχρονα εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας αναφέρουν δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Haaretz, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών και οι πολεμικές δράσεις που ήταν απαραίτητες στην περιοχή, με αξιωματούχους να αρνούνται πως η απόσυρση σχετίζεται με πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του στρατού, που επικαλείται η εφημερίδα, φέρεται να δήλωσε ότι «η λογική που μας οδηγεί σήμερα είναι λανθασμένη… Είμαστε πρόθυμοι να επιχειρούμε όποτε είναι απαραίτητο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη».

«Η 98η μεραρχία διέλυσε την ταξιαρχία “Χαν Γιουνίς” της Χαμάς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε εκεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ωστόσο, ότι ο στρατός «θα συνεχίσει να επιχειρεί στην περιοχή σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μετά την απόσυρση, αναμένεται να επιτραπεί στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Χαν Γιουνίς. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να αποτελεί έναν πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης Νετανιάχου ενόψει των συνομιλιών για την ανταλλαγή των ομήρων, καθώς το αίτημα επιστροφής των εκτοπισμένων που συνωστίζονται στη Ράφα, αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα της Χαμάς.

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς την ίδια ώρα, άλλοι εκτιμούν πως η ελάφρυνση της Ράφα από το 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους, μπορεί να σημαίνει και διευκόλυνση του ισραηλινού στρατού να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση.

Στο εγγύς μέλλον, καταλήγει το δημοσίευμα της Haaretz, οι IDF σχεδιάζουν να διατηρήσουν τρεις μεραρχίες στα σύνορα με τη Γάζα, από τις οποίες οι δυνάμεις του στρατού θα μπορούν να αναπτύσσονται στη Λωρίδα όποτε κρίνεται απαραίτητο, ενώ δυνάμεις θα σταθμεύουν επίσης στο συνοριακό κιμπούτς Κισουφίμ.

Η μείωση των ισραηλινών στρατευμάτων στη νότια Γάζα φαίνεται να έχει στόχο «ξεκούραση και ανανέωση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Η μείωση των στρατευμάτων του ισραηλινού στρατού στη νότια Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να είναι μια κίνηση «ξεκούρασης και ανανέωσης» και όχι απαραίτητα ενδεικτική οποιασδήποτε νέας επιχείρησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξή του στο ABC News.

«Όπως το καταλαβαίνουμε, και μέσω των δημοσίων ανακοινώσεων τους, πρόκειται πραγματικά για ξεκούραση και ανανέωση για αυτά τα στρατεύματα… και όχι απαραίτητα ότι μπορούμε να πούμε ενδεικτικά κάποιας επερχόμενης νέας επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα», είπε ο Κίρμπι όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε νωρίτερα η μείωση των στρατευμάτων του στη νότια Γάζα αφήνει μόνο μία ταξιαρχία εκεί έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα