ΑΘΗΝΑ
14:59
|
03.05.2024
Οι Πολωνοί πρόκειται να ψηφίσουν σε τοπικές εκλογές στην πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση Τουσκ σχεδόν τέσσερις μήνες από την ανάληψη της εξουσίας.
Μια γυναίκα περπατά με τον σκύλο της μπροστά από τις προεκλογικές αφίσες στο Szczytno της Πολωνίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Πολωνοί πρόκειται να ψηφίσουν σε τοπικές εκλογές στην πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ σχεδόν τέσσερις μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι ψηφοφόροι την Κυριακή θα εκλέξουν δημάρχους καθώς και μέλη δημοτικών συμβουλίων και επαρχιακών συνελεύσεων, με σχεδόν 190.000 εγγεγραμμένους υποψηφίους να διεκδικούν θέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης στο έθνος της Κεντρικής Ευρώπης των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο διορισμός του Τουσκ ως πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για τη μεγαλύτερη χώρα στα ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαράσσοντας μια γραμμή κάτω από οκτώ χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης που έθεσε τη Βαρσοβία σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους και θέτοντας το έθνος των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια αποφασιστικά υπέρ-Ευρωπαϊκή πορεία.

Ο ευρύς συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Τουσκ κέρδισε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου με τις υποσχέσεις να ανακαλέσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από την τελευταία κυβέρνηση και οι επικριτές είπαν ότι υπονόμευσαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων ενώ ενίσχυαν τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Έχει ζωγραφίσει τη νίκη την Κυριακή για τον φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών του (KO), τη μεγαλύτερη ομάδα στην κυβερνώσα συμμαχία, ως απαραίτητη για να αποφύγει η Πολωνία να υποχωρήσει προς την εθνικιστική διακυβέρνηση υπό το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

«Το όνειρό μας –κάποτε ένα όμορφο όνειρο, και σήμερα μια ολοένα και καλύτερη πραγματικότητα– μπορεί να τελειώσει εν μία νυκτί», είπε σε συγκέντρωση στη Βαρσοβία την Παρασκευή, πριν αρχίσει το εκλογικό μπλακ άουτ.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, η ελεύθερη οικονομία, η αυτοδιοίκηση – ότι όλα αυτά είναι μόνιμα, θα αμυνθούν… θα τα χάσουμε ξανά».

Το PiS έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι υπονόμευσε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κίτρινη κάρτα»

Με τις τρεις ομάδες που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό να τρέχουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, η ψηφοφορία είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Τουσκ να εδραιώσει την κυριαρχία της KO στην κυβέρνηση.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και τα αποτελέσματα της Κυριακής θα παρακολουθηθούν στενά στις Βρυξέλλες.

Ενώ ο Τουσκ έχει ξεμπλοκάρει δισεκατομμύρια κονδύλια της Ε.Ε. που είχαν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου και έχει ξεκινήσει σαρωτικές αλλαγές στα δικαστήρια και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική επειδή δεν τήρησε μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις και ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης.

Για τον ηγέτη του PiS Γιαροσλάβ Καζίνσκι, οι τοπικές εκλογές προσφέρουν μια ευκαιρία να στείλει μια προειδοποιητική βολή σε μια κυβέρνηση που κατηγορεί ότι λέει ψέματα για το τι θα μπορούσε να πετύχει και για το ιστορικό της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Έχουμε την ευκαιρία… να δείξουμε στις αρχές που βρίσκονται στο τιμόνι στη Βαρσοβία σήμερα μια κίτρινη κάρτα», είπε στους υποστηρικτές την Παρασκευή, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι διαιτητές ποδοσφαίρου προειδοποιούν τους παίκτες.

Οι επαναληπτικοί γύροι θα διεξαχθούν δύο εβδομάδες αργότερα, στις 21 Απριλίου, σε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν κερδίσουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα