ΑΘΗΝΑ
01:37
|
03.05.2024
Ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι καμία από τις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές δεν είναι πλέον ασφαλής μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.
Υποστράτηγος Yahya Rahim Safavi, ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε την Κυριακή ότι καμία από τις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές δεν είναι πλέον ασφαλής μετά την επίθεση αυτής της εβδομάδας στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Ο υποστράτηγος Γιαχιά Ραχίμ Σαφανί, ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε ότι καμία από τις ισραηλινές πρεσβείες δεν είναι ασφαλής τώρα, και γι’ αυτό έκλεισε 28 πρεσβείες αυτή την εβδομάδα.

Ο πρώην διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) είπε ότι η επίθεση με πυραύλους την 1η Απριλίου σε κτίριο που εξυπηρετούσε ως πτέρυγα προξενικών υποθέσεων της Ιρανικής Πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, «παραβίασε τους διεθνείς νόμους» καθώς οι δολοφονημένοι Ιρανοί στρατιωτικοί ήταν εκεί «από πρόσκληση» της Συρίας.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων επτά αξιωματικών του IRGC, για την οποία οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Μεταξύ των νεκρών ήταν ο στρατηγός Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχεντί, ανώτερος διοικητής της δύναμης Quds του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο, και ο αναπληρωτής του στρατηγός Χαντί Χαζ Ραχεμί.

Ο Σαφαβί είπε ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ έχει ορκιστεί ένα «λυπηρό χαστούκι» στο Ισραήλ και ότι το «μέτωπο της αντίστασης» είναι έτοιμο για αντίποινα.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις εικασίες ότι το Ιράν εξετάζει τις επιλογές του για να εκδικηθεί την επίθεση στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 28 ισραηλινές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή της Δυτικής Ασίας έχουν κλείσει τις τελευταίες ημέρες εν μέσω αναμονής για οποιαδήποτε ιρανική ενέργεια αντιποίνων.

Σε δήλωση την Τρίτη, μια ημέρα μετά την επίθεση, ο Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί στα χέρια των γενναίων ανδρών μας», προσθέτοντας ότι ο ιρανικός στρατός θα κάνει το Ισραήλ «να μετανιώσει για το έγκλημα».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος ξεκίνησε περιφερειακή περιοδεία την Κυριακή, συνάντησε τον ανώτερο αξιωματούχο των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμαντ Αμπντούλ Σαλάμ, στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ.

Είπε ότι η επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφη και πυραύλους κατασκευής των ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι «θα λογοδοτήσουν οι εγκληματίες επιτιθέμενοι».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν πρόκειται να επισκεφθεί επίσης τη Δαμασκό.

Έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή που πυροδότησε τη θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τις σχετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή από συμμαχικές με το Ιράν ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα