Προειδοποίηση ενάντια στη «θεωρία του φύλου» εξέδωσε σήμερα το Βατικανό, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε «παρέμβαση αλλαγής φύλου» θα μπορούσε να απειλήσει «τη μοναδική αξιοπρέπεια» ενός ατόμου.
Η νέα διακήρυξη του Βατικανού, που υπογράφηκε και εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο με τίτλο «Dignitas Inifinita» (Απέραντη Αξιοπρέπεια), εστιάζει σε περιπτώσεις τις οποίες περιγράφει ως μια σειρά απειλών για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως η φτώχεια, η θανατική ποινή, ο πόλεμος, ο υποβοηθούμενος θάνατος, η άμβλωση, η σεξουαλική κακοποίηση και η κακοποίηση γυναικών.
Το κείμενο που δημοσιεύθηκε από το γραφείο δογμάτων του Βατικανού τη Δευτέρα, αναφέρει ότι οι προσπάθειες να συγκαλυφθεί «η σεξουαλική διαφορά μεταξύ άνδρα και γυναίκας», συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης επιβεβαίωσης φύλου, θα πρέπει να απορριφθούν.
«Συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε παρέμβαση αλλαγής φύλου, κατά κανόνα, κινδυνεύει να απειλήσει τη μοναδική αξιοπρέπεια που έχει λάβει το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης», υποστηρίζει.
Το έγγραφο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια επαναδιατύπωση της καθολικής διδασκαλίας σε αυτά τα θέματα, αλλά δεν επιδιώκει να απομονώσει ένα θέμα – όπως η άμβλωση – υποστηρίζοντας ότι τονίζει την «ίση αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις τους». Σχετικά με τις αμβλώσεις, επαναλαμβάνει έντονα αυτό που έχει πει ο ποντίφικας στο παρελθόν, ότι «η υπεράσπιση της αγέννητης ζωής συνδέεται στενά με την υπεράσπιση κάθε ανθρώπου και κάθε άλλου δικαιώματος».
Ο Πάπας έχει μιλήσει έντονα κατά της θεωρίας του φύλου στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντάς την ως «άσχημη», επειδή διαγράφει αυτό που περιγράφει ως «διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών». Το τελευταίο έγγραφο του Βατικανού αναφέρει πως ο Πάπας χαρακτήρισε την θεωρία «ιδεολογικό αποικισμό».
Το έγγραφο υποστηρίζει ότι η θεωρία του φύλου «σκοπεύει να αρνηθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ζωντανών όντων: τη σεξουαλική διαφορά», η οποία λέει ότι είναι «η πιο όμορφη και ισχυρή από αυτές». Η χειρουργική επέμβαση που επιβεβαιώνει το φύλο, προσθέτει, πρέπει να αποφεύγεται επειδή «το σώμα χρησιμεύει ως το ζωντανό πλαίσιο στο οποίο ξετυλίγεται και εκδηλώνεται η εσωτερικότητα της ψυχής», αφήνοντας όμως το περιθώριο ιατρικής παρέμβασης μονάχα για όσους παρουσιάζουν «γεννητικές ανωμαλίες».
Ενώ ο Φραγκίσκος παραμένει επικριτικός με την θεωρία του φύλου, παρείχε επίσης ποιμαντική υποστήριξη σε τρανς πιστούς. Ο ποντίφικας είχε συναντήσει το 2020 μια ομάδα διεμφυλικών Καθολικών από την Torvaianica, νότια της Ρώμης, προσκαλώντας τους σε ένα γεύμα στο Βατικανό μαζί με 1.200 «περιθωριοποιημένα» άτομα-όπως άστεγα και σεξεργάτες-, και τους παραχώρησε θέσεις στην πρώτη σειρά σε ένα από τα ακροατήρια.
Δεν έχουν συμφωνήσει όλοι οι Καθολικοί με τις επικρίσεις του Βατικανού για τη θεωρία του φύλου. Το έγγραφο επικρίθηκε από μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ πιστών Καθολικών, η οποία είπε ότι το Βατικανό «αποτυγχάνει τρομερά» να πάρει θέση στο ζήτημα, προσφέροντας μόνο «περιορισμένη» αξιοπρέπεια στους τρανς ανθρώπους.