ΑΘΗΝΑ
10:58
|
06.05.2024
Εκατοντάδες απελπισμένοι πλημμυροπαθείς διαδήλωσαν σήμερα έξω από το δημαρχείο του Ορσκ απαιτώντας την παραίτηση του δημάρχου.
Από την πλημμύρα στο Ορσκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν εδώ και μέρες τις ρωσικές περιοχές των Ουραλίων και της δυτικής Σιβηρίας οδήγησαν τους κατοίκους της πόλης Ορσκ, που έχει πληγεί περισσότερο από όλες, να διαδηλώσουν παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών πως δεν θα ανεχθούν κινητοποιήσεις.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με αύξηση των θερμοκρασιών που προκάλεσαν την τήξη του χιονιού και το λιώσιμο των χειμερινών πάγων που κάλυπταν τους ποταμούς με αποτέλεσμα ογκώδεις ποσότητες νερού να καταπνίξουν την πόλη και πλημμύρες σε πάνω από 10.000 κατοικίες.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων έχουν προς το παρόν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Όρενμπουργκ, στα σύνορα με το Καζακστάν. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Μεγάλο μέρος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, του Ορσκ, πλημμύρισε μετά τη ρήξη το βράδυ της Παρασκευής ενός φράγματος, κοντά στον ποταμό Ουράλη.

Σε πλάνα που καταγράφηκαν διακρίνεται το κέντρο της πόλης και συνοικίες της να έχουν καλυφθεί από τα λασπόνερα, ενώ ορισμένα σπίτια έχουν πλημμυρίσει έως τη στέγη.

Μέρος των κατοίκων της πόλης (με συνολικό πληθυσμό 220.000 ατόμων) συγκεντρώθηκε σήμερα έξω από το δημαρχείο για να ζητήσει από τις αρχές να λογοδοτήσουν.

Το τοπικό μέσο ενημέρωσης Orsk.ru δημοσίευσε ένα βίντεο όπου φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι να διαδηλώνουν μπροστά από το δημαρχείο.

Πριν από την κινητοποίηση, η περιφερειακή εισαγγελία είχε προειδοποιήσει για κάθε παράνομη συγκέντρωση, την ώρα που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε ισχύ, απειλώντας με δικαστικές διώξεις.

«Ντροπή! Ντροπή!», φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με ένα βίντεο που μετέδωσε το ρωσικό μέσο RBK, το οποίο έγραψε πως ορισμένοι διαδηλωτές αξίωναν την παραίτηση του δημάρχου.

Η περιφέρεια του Όρενμπουργκ υποσχέθηκε οικονομικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και ο κυβερνήτης Ντένις Πάσλερ συναντήθηκε στο Ορσκ με διαδηλωτές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πριν από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών «υπομένουν στωικά» αυτή τη δοκιμασία και ότι «οι τοπικές αρχές δεν διαμαρτύρονται».

Παρά το μέγεθος της καταστροφής, ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προβλέπεται να επισκεφθεί την περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα