ΑΘΗΝΑ
15:05
|
02.05.2024
Το Βερολίνο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, στέλνοντας 326,5 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό, μόνο το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία αρνήθηκε κατηγορηματικά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις κατηγορίες της Νικαράγουας, με τις οποίες υποστηρίζει ότι το Βερολίνο διευκολύνει το Ισραήλ στη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, με την παροχή οπλισμού και στήριξης σε άλλους τομείς.

Η δικηγόρος Τάνια φον Ούσλαρ-Γκλάιχεν, εκπροσωπώντας το Βερολίνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θεωρεί την ασφάλεια του Ισραήλ ως ζωτικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής της και απέρριψε «απολύτως» τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τη Νικαράγουα, χαρακτηρίζοντάς τες νομικά «αβάσιμες».

«Η Γερμανία κάνει ότι μπορεί για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, τόσο απέναντι στον ισραηλινό, όσο και στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε η δικηγόρος.

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα για τη Γερμανία, λόγω της ιστορίας της γενοκτονίας των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα. «Η Γερμανία έχει διδαχθεί από το παρελθόν της, ένα παρελθόν που περιλαμβάνει την ευθύνη για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, το Shoah [καταστροφή]», τόνισε, χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα.

Το Βερολίνο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, στέλνοντας 326,5 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό, μόνο το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.

Ένας εκ των δικηγόρων της Γερμανίας, ο Κρίστιαν Ταμς, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, από τις 7 Οκτωβρίου, το 98% των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ ήταν γενικός εξοπλισμός όπως γιλέκα, κράνη και κιάλια. Επίσης, ανέφερε πως οι τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες εγκρίθηκαν εξαγωγές πολεμικών όπλων, οι τρεις αφορούσαν όπλα ακατάλληλα για χρήση στο πεδίο, όπως εκπαιδευτικά πυρομαχικά.

Τη Δευτέρα, οι νομικοί εκπρόσωποι της Νικαράγουα ζήτησαν από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει τη Γερμανία να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Υποστήριξαν ότι το Βερολίνο παραβίασε τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο συνεχίζοντας να προμηθεύει το Ισραήλ, ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος διάπραξης γενοκτονίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα