ΑΘΗΝΑ
21:09
|
30.04.2024
«Θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι μια κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Σάντσεθ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην κατάργηση της Golden Visa προχωρά η Ισπανία, λόγω των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την εξάλειψη της χορήγησης της λεγόμενης χρυσής βίζας», είπε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον δήμο Ντος Χερμάνας της Σεβίλλης. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η στέγαση είναι ένα δικαίωμα και όχι μια κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, το πρόγραμμα έχει γίνει ένα «κερδοσκοπικό μοντέλο» που «κατέστησε αδύνατη την εύρεση αξιοπρεπούς στέγης για όσους ζουν και εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους καθημερινά».

«Αυτό δεν είναι το μοντέλο της χώρας που χρειαζόμαστε», υποστήριξε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι «είναι ένα μοντέλο που οδηγεί σε καταστροφή και σε βίαιη ανισότητα».

Η χρυσή βίζα παρέχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα σε μη Ευρωπαίους πολίτες να αποκτούν τριετή άδεια παραμονής και εργασίας εάν επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε κάποια εταιρεία ή σε ακίνητα στην Ισπανία. Το μέτρο εισήχθη το 2013 από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ως μέτρο «υποστήριξης» των επενδύσεων, εν μέσω οικονομικής ύφεσης λόγω της οικονομικής κρίσης και της φούσκας των ακινήτων.

«Σήμερα, 94 στις 100 χρυσές βίζες συνδέονται με επένδυση σε ακίνητα» και όχι σε εταιρείες, εξήγησε ο Σάντσεθ. Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, η Βαλένθια και οι Βαλεαρίδες, επενδύσεις όπου η κτηματαγορά είναι πολύ πιεσμένη.

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη μέλη να τερματίσουν όλα τα παρόμοια προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν πωλούνται», δήλωσε τότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Η πώληση της ιθαγένειας μέσω “χρυσών διαβατηρίων” είναι παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά μας. Ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα