ΑΘΗΝΑ
04:46
|
06.05.2024
Το δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του, βάσει της οποίας ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εκλογικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, μπορεί να διεκδικήσει το αξίωμα στις γενικές εκλογές στις 29 Μαΐου, ανατρέποντας μια προηγούμενη απόφαση που του είχε απαγορεύσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

Με την σημερινή του απόφαση, το Εκλογικό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο στον Ζούμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας εκ μέρους του κόμματος uMkhonto weSizwe (MK), στο οποίο προσχώρησε πέρυσι.

Προηγουμένως, η εκλογική επιτροπή είχε αποφασίσει ότι ο Ζούμα δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα λόγω του ποινικού του μητρώου, κατόπιν σχετικής ένστασης για την υποψηφιότητά του. «Η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής ακυρώνεται», έγραψε το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του.

Ο Ζούμα καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση τον Ιούνιο του 2021, αφού αρνήθηκε να καταθέσει σε επιτροπή που διεξήγαγε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς όταν ήταν πρόεδρος. Ωστόσο, οι δικηγόροι του υποστήριξαν -επιτυχώς- ότι η διάταξη δεν ίσχυε για τον πελάτη τους. Τη Δευτέρα, υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι η ποινή δεν είναι επαρκής για να αποκλείσει τον Ζούμα από τις εκλογές, καθώς ακολούθησε αστική και όχι ποινική διαδικασία και η έκτιση είχε συντομευθεί με άφεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα