ΑΘΗΝΑ
08:08
|
07.05.2024
Ο Φονσέκα είχε δηλώσει ότι η εταιρεία δεν είχε κανέναν έλεγχο για το πώς οι πελάτες της θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις offshore εταιρίες.
Ο συνιδρυτής της «Mossack Fonseca», Γιούργκεν Μόσακ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε η δίκη των 27 ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρημάτων «Panama Papers» σε ποινικό δικαστήριο του Παναμά τη Δευτέρα, περίπου οκτώ χρόνια μετά την διαρροή απόρρητων εγγράφων από δημοσιογράφους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο γερμανικής καταγωγής Γιούργκεν Μόσακ και ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα, οι συνιδρυτές μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά, που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαρροής εγγράφων το 2016. 

Οι δύο ιδρυτές αλλά και πρώην υπάλληλοι της δικηγορικής εταιρείας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τα στοιχεία εναντίων τους να δείχνουν ότι η δικηγορική εταιρεία ίδρυσε εταιρείες κέλυφος σε φορολογικούς παραδείσους. 

Ο Φονσέκα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εταιρεία, η οποία έκλεισε το 2018, δεν είχε κανέναν έλεγχο για το πώς οι πελάτες της θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις offshore εταιρίες που δημιούργησαν για αυτούς.

Η διαρροή των «Panama Papers»

Το 2016, 11,5 εκατομμύρια απόρρητα οικονομικά έγγραφα ( ή δεδομένα όγκου 2.6 terabytes) διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ), τα οποία αποκάλυπταν πως πολλοί από τους πλούσιους ανθρώπους του κόσμου κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore).

Το σκάνδαλο που προέκυψε έφερε εκτεταμένες επιπτώσεις, ακόμα και την παραίτηση ηγετών χωρών οι οποίοι εμπλέκονταν στην υπόθεση, ανάμεσα τους ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκούνλαουγκσον και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναγουάζ Σαρίφ.

Μερικοί εκ των εμπλεκόμενων ήταν ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αστέρας του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Μόσακ και τον Φονσέκα το 2020, με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, οι δύο κατηγορούμενοι έχουν υπηκοότητα Παναμά. Ο Παναμάς δεν εκδίδει τους δικούς του πολίτες, επομένως δεν είναι σαφές εάν θα οδηγηθούν ποτέ στη Γερμανία για δίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα