ΑΘΗΝΑ
10:54
|
30.04.2024
Ο Βρετανός φυσικός είχε βραβευτεί το 2013 με το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του σχετικά με το Μποζόνιο Χιγκς.
Ο φυσικός Πίτερ Χιγκς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, σε ηλικία 94 ετών ο Νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς που έγινε γνωστός για την ανακάλυψη του σωματιδίου Μποζόνιο Χιγκς.

Ο Χιγκς πέθανε στην κατοικία του στο Εδιμβούργο.

Είχε μοιραστεί με το βραβείο Νόμπελ το 2013 για την εργασία του από το 1964 που έδειξε πως το μποζόνιο είναι ο «συνεκτικός δεσμός» της ύλης, δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους με τον Βέλγο συνάδελφό του, Φρανσουά Ανγκλέρ.

Είχε γεννηθεί στις 29 Μαΐου 1929 στο Έλσουικ του Νιούκασλ στην Αγγλία. Το 1954 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα «Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις» που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών της συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.

Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν,τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου,του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό. Το σωματίδιο αυτό δεν είχε ανιχνευθεί πειραματικά μέχρι τώρα. Τα τελευταία πειραματικά δεδομένα στον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων στο CERN δίνουν ισχυρές ενδείξεις για το σωματίδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο φορτηγό Cyclades

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Επιστροφή πινακίδων ενόψει Πάσχα

Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα