ΑΘΗΝΑ
01:03
|
02.05.2024
Και τα τέσσερα αντικείμενα βρίσκονταν στη συλλογή του καταδικασμένου αρχαιοκαπήλου, Μπεκίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο γνωστός Έλληνας αρχαιολόγος που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ρόλο «κυνηγού» αρχαιοκαπήλων, κατάφερε για μία ακόμη φορά να εμποδίσει τη δημοπράτηση αρχαιοτήτων-προϊόντων αρχαιοκαπηλίας αυτή τη φορά από τον οίκο δημοπρασιών  Christie’s.

Κατάφερε να αποτρέψει την Τρίτη τη δημοπρασία τεσσάρων αρχαιοελληνικών αντικειμένων που σχετίζονται με τον Ιταλό καταδικασμένο αρχαιοκάπηλο Τζιανφράνκο Μπεκίνα.

Πρόκειται για ένα μελανόμορφο αττικό κύπελλο με μορφές πολεμιστών του 570-560 π.Χ, με τιμή εκτίμησης 15.000-20.000 δολάρια, ένα κάλυμμα αγγείου με απεικονίσεις Σφιγγών του 570-550 π.Χ., με τιμή εκτίμησης 8.000-12.000 δολαρίων, μια υδρία με τον Διόνυσο, του 520 π.Χ., η εμπορική τιμή του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 9.000 δολαρίων και μια λήκυθος που απεικονίζει τον Θησέα, έργο του 500-490 π.Χ., αξίας 20.000-30.000 δολαρίων.

Ο Δρ Τσιρογιάννης που έχει στη «φαρέτρα» του ως πολύτιμο όπλο τον κατάλογο που του είχε δώσει προ ετών Ιταλός εισαγγελέας με δεκάδες χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν από τις ιταλικές αρχές, αναγνώρισε τα κλοπιμαία και ανάγκασε τον οίκο να αποσύρει τα αγγεία.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο κατάλογος της δημοπρασίας του οίκου Christie’s ανέφερε ότι είχε πουλήσει τρία από τα αντικείμενα αυτά σε δημοπρασία του στη Γενεύη το 1979 αποσιωπώντας σκοπίμως πως τότε τα είχε προμηθευτεί από τον αρχαιοκάπηλο Μπεκίνα. Δήλωνε έτσι ψευδώς πως προέρχονται από τη συλλογή του Μάνφρεντ Τσίμερμαν.

«Αποκρύπτουν, σκοπίμως, την σύνδεση των αρχαιοτήτων με παράνομο διακινητή παρότι την γνωρίζουν εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια» τόνισε ο Χρήστος Τσιρογιάννης καταγγέλλοντας τουλάχιστον για αδιαφάνεια τον οίκο Christie’s.

Ο οίκος δημοπρασιών σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο οίκος Christie’s κάνει προσεκτική έρευνα προέλευσης, δημοσιεύει τους καταλόγους μας πολύ πριν από τις δημοπρασίες μας και καλεί το κοινό να τους εξετάσει. Όταν λαμβάνουμε ερωτήματα όπως αυτό, τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Όπως πάντα, οι αναφορές κατάστασης είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος».

Ενδιαφέρον είχε όμως και η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει πως το αρμόδιο τμήμα του πραγματοποίησε έλεγχο σχετικά με τα αντικείμενα της συγκεκριμένης δημοπρασίας αλλά «δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παράνομη διακίνηση, από τον σημερινό ελλαδικό χώρο, κάποιου από τα αντικείμενα αυτά»…

Ποιος είναι ο Χρήστος Τσιρογιάννης

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης είναι αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την ανεπανόρθωτη ζημία που προκαλούν οι αρχαιοκάπηλοι. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να εντοπίσει  περίπου 1.000 αρχαία αντικείμενα.

Χρήστος Τσιρογιάννης: Ο φόβος και ο τρόμος των αρχαιοκαπήλων

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Έλαβε το διδακτορικό του το 2013 από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με τη μελέτη του για το Διεθνές Κύκλωμα Αρχαιοκαπηλίας.

Εργάστηκε στα υπουργεία Πολιτισμού και Δικαιοσύνης από το 1994 έως το 2008, συμμετέχοντας σε ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην καταγραφή των αρχαιοτήτων που βρίσκονταν σε ιδιωτικά χέρια. Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2008 συνεργάστηκε εθελοντικά με το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ελληνικής Αστυνομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τον Ιούλιο του 2006 του δόθηκε επισήμως πρόσβαση από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές στα αρχεία Ρόμπιν Σάϋμς – Χρήστου Μιχαηλίδη, Μέντιτσι και Μπεκίνα και αποσπάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Ομάδας που επαναπάτρισε αρχαιότητες που είχαν κλαπεί και εντοπιστεί στο Μουσείο Getty, στη συλλογή Shelby White/Leon Levy, στην Γκαλερί Jean-David Cahn AG και αλλού

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα