ΑΘΗΝΑ
12:00
|
30.04.2024
Στο Κίεβο χιλιάδες όπλα πεζικού και πυρομαχικά κατασχεθέντα από πλοία που εκτιμάται ότι μετέφεραν φορτία από το Ιράν στις δυνάμεις των ανταρτών.
Περισσότερα από 5.000 τυφέκια AK-47, πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, καθώς και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια των 7,62.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να κρατά παγωμένο το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 60δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, λόγω της άρνησης του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, και με τις ουκρανικές δυνάμεις να εξαντλούνται σε όπλα και πυρομαχικά ειδικά βαρέως πυροβολικού, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της αναζητούν νέους τρόπους εξοπλισμού του Κιέβου.

Όπως έγινε γνωστό, στις 4 Απριλίου οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Ουκρανία χιλιάδες όπλα πεζικού και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια που κατασχέθηκαν πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, μετά από έφοδο σε πλοία που εκτιμάται ότι μετέφεραν φορτία που έστελνε το Ιράν στις δυνάμεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) είπε ότι το υλικό περιλάμβανε περισσότερα από 5.000 τυφέκια AK-47, πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, καθώς και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια των 7,62.

Τα πυρομαχικά ελήφθησαν από τέσσερα πλοία «χωρίς σημαία» που αναχαιτίστηκαν από πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και αυτά των συνεργαζόμενων δυνάμεων – τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν – μεταξύ 22 Μαΐου 2021 και 15 Φεβρουαρίου 2023, πρόσθεσε η CENTCOM.

Τα όπλα στάλθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στους Χούθι, αναφέρει η CENTCOM, αλλά η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο «για όπλα που δεν μας ανήκαν ποτέ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές για την Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι ζοφερές εάν δεν σταλεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Χθες, Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στη Φλόριντα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η επιτυχία για την Ουκρανία και η αποτυχία για τον Πούτιν είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική και ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Κάμερον. Σε διαφορετική περίπτωση «θα ενθαρρυνθεί ο Πούτιν σε περαιτέρω προσπάθειες να ξαναχαράξει τα ευρωπαϊκά σύνορα», πρόσθεσε ο Κάμερον, ο οποίος ήταν Βρετανός πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα