ΑΘΗΝΑ
08:56
|
14.11.2024
Κάνει λόγο για νησιά και βραχονησίδες «των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», απαντά η Αθήνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, προβάλει ξανά η Τουρκία με αφορμή τις εξαγγελίες για δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά. Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα προτρέπει, επίσης, τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «να μην γίνουν εργαλείο για τις -με πολιτικά κίνητρα- προσπάθειες της Ελλάδας, σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα»,.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά στοιχεία των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αθήνα: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων», τονίζει απαντώντας με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος», τονίζει το ΥΠΕΞ.

«Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», καταλήγει η Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πορφύριος: Ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών δεν είναι προσηλυτισμός

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Εκεχειρία δίχως όρους ζητά η Αίγυπτος στον Λίβανο

Η Βαλτική Θάλασσα δεν θα μετατραπεί ποτέ σε λίμνη του ΝΑΤΟ – Ρωσικό ΥΠΕΞ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα