ΑΘΗΝΑ
13:11
|
03.05.2024
«Ο καγκελάριος πιστεύει ότι αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει η Γερμανία», είπε για τους πυραύλους Taurus ο Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως το Βερολίνο δεν προμηθεύει το Κίεβο με κατευθυνόμενους πυραύλους Taurus, επειδή θέλει να τους κρατήσει για την δική του άμυνα, κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Από όσο καταλαβαίνω, ο καγκελάριος πιστεύει ότι, καθώς εκπροσωπεί ένα κράτος χωρίς πυρηνικά [όπλα], αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει η Γερμανία, είναι το πιο ισχυρό», είπε ο Ζελένσκι για τους πυραύλους Taurus σε συνέντευξή του στον εκδοτικό οίκο Axel Springer, στον οποίο ανήκει το POLITICO. «Μοιράστηκε μηνύματα μαζί μου λέγοντας ότι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα του χωρίς ένα τόσο ισχυρό όπλο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι για τον Σολτς.

Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, παρουσιάζει στο κοινό της μια εντελώς διαφορετική λογική για την απόφαση να μη στείλει τα όπλα στο Κίεβο. Ο Σολτς αρνήθηκε να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, λέγοντας σε δημόσιες δηλώσεις ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου και θα μπορούσε ακόμη και να φέρει τη Γερμανία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Όταν μέλη της δικής του κυβέρνησης συνασπισμού -μαζί με ηγέτες της συντηρητικής αντιπολίτευσης- προέτρεψαν τον Σολτς να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, ο καγκελάριος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα προκαλούσε τη Ρωσία.

«Αυτή είναι μια γραμμή που δεν θέλω να υπερβώ ως καγκελάριος», δήλωσε ο Σόλτς τον Μάρτιο. «Έχω ευθύνη να αποτρέψω την εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο», τονίζοντας επίσης πως η αποστολή των πυραύλων στην Ουκρανία θα έπρεπε να συνοδευτεί με χερσαία στρατεύματα για την εκπαίδευση στη χρήση των συστημάτων.

Οι Ουκρανοί θέλουν με τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, που έχουν βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων, να χτυπήσουν στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, όπως η γέφυρα Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο Σολτς βλέπει τους πυραύλους Taurus ως αποτρεπτικό μέσο για μια πυρηνική επίθεση, αν και ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει λογική σε αυτό το επιχείρημα. «Οποιοσδήποτε πύραυλος», είπε, «δεν θα προστατεύσει ούτε ένα άτομο από πυρηνικά χτυπήματα, αν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, Θεός φυλάξοι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα