ΑΘΗΝΑ
03:07
|
04.05.2024
Ένα από τα βασικά άρθρα έχει αφαιρεθεί αφορά την αποστράτευση των στρατιωτών που πολεμούν για περισσότερους από 36 μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επίμαχο νομοσχέδιο για την επιστράτευση που προκαλεί στην Ουκρανία λαϊκή κατακραυγή επειδή αφαιρέθηκε βασικό άρθρο που αφορούσε την αποστράτευση όσων πολεμούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εξέτασαν απόψε Ουκρανοί βουλευτές.

Το νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη στρατολόγηση ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση τον Φεβρουάριο μετά την αποτυχία μια πρώτης εκδοχής που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση πέρυσι, αλλά και αυτή η δεύτερη εκδοχή τροποποιήθηκε έκτοτε σε μεγάλο βαθμό.

Ουκρανική βουλή

Σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, ένα από τα βασικά άρθρα έχει αφαιρεθεί και αφορά την αποστράτευση των στρατιωτών που πολεμούν για περισσότερους από 36 μήνες. Ωστόσο, το άρθρο αποσύρθηκε εξήγησε με ανάρτησή της σήμερα στο Facebook η Ιρίνα Φριζ, που είναι μέλος της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου. Η ίδια πρόσθεσε πως καταργήθηκαν και αρκετά οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιφορτισθεί να συντάξει ένα άλλο νομοσχέδιο για «τη βελτίωση των μηχανισμών εναλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού» ενώ ψήφισαν επίσης σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την επιστράτευση των κρατουμένων, με εξαίρεση αυτούς που καταδικάστηκαν για φόνο ή βιασμούς.

Ο Γιούρι Γκουντιμένκο, στρατιώτης και πολιτικός, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει «ούτε σοβαρές κυρώσεις για τους απατεώνες, ούτε σοβαρά πλεονεκτήματα για τους νέους στρατεύσιμους». «Επομένως, αυτό δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα» τόνισε με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Γεβγκέν, ένας 39χρονος αλεξιπτωτιστής που έχει τη βάση του επίσης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, είναι στον στρατό εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν έχει δει τη σύζυγό του εδώ και δύο χρόνια, η οποία έφυγε στο εξωτερικό, και είχε μόλις 10 ημέρες άδεια πέρυσι, την οποία πέρασε για να υποβληθεί σε θεραπεία.
Στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη της ηλικίας στην οποία μπορεί κανείς να επιστρατευθεί, ώστε να διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει νεοσύλλεκτων.

Τον Δεκέμβριο του 2023 δήλωσε ότι ο στρατός του είχε προτείνει να στρατολογηθούν έως και 500.000 επιπλέον άτομα, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον νέο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, Ολεκσάντρ Σίρσκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα