ΑΘΗΝΑ
02:02
|
02.05.2024
Ο Σίμπσον «πρωταγωνίστησε» στην λεγόμενη «Δίκη του Αιώνα», για την διπλή δολοφονία της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του Ρόναλντ Γκόλντμαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 76 χρονών ο πρώην αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Όρενθαλ Τζέιμς Σίμπσον (OJ Simpson), ο οποίος «πρωταγωνίστησε» στην λεγόμενη «Δίκη του Αιώνα» για την διπλή δολοφονία της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του Ρόναλντ Γκόλντμαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της οικογένειας του, ο Σίμπσον πέθανε την Τετάρτη από καρκίνο, «περικυκλωμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Το 1994, ο Σίμπσον συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία της Νικόλ Μπράουν και του Ρόναλντ Γκόλντμαν, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μπροστά από το σπίτι της Μπράουν στο Λος Άντζελες, δύο χρόνια μετά το διαζύγιό της με τον γνωστό αθλητή.

Η δίκη -με επίσημη ονομασία «Ο Λαός της Πολιτείας της Καλιφόρνια εναντίον του Όρενθαλ Τζέιμς Σίμπσον»- ήταν μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις του 20ου αιώνα στην Αμερική. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Σίμπσον σκότωσε την Μπράουν και τον φίλο της σε μια κρίση ζήλιας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη περιελάμβαναν εξετάσεις αίματος, μαλλιών και ινών που συνέδεαν τον Σίμπσον με τους φόνους.

Εκείνη την περίοδο, ο Σίμπσον ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, λόγω της καριέρας του στον αθλητισμό αλλά και της συμμετοχής του σε ταινίες και σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε διαφημιστικές καμπάνιες.

Οι δικηγόροι του Σίμπσον αξιοποίησαν επίσης προς όφελος του κατηγορούμενου τις διαδεδομένες και, πολύ συχνά, άδικες στοχοποιήσεις νεαρών Αφροαμερικανών από τις αστυνομικές αρχές (profiling), κατηγορώντας τους εισαγγελείς για ρατσισμό κατά του πελάτη τους.

Σε μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές της δίκης, οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον Σίμπσον να φορέσει ένα ζευγάρι αιματοβαμμένα γάντια που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας, κάτι που ο ίδιος δυσκολεύτηκε (κατά πολλούς ανεξήγητα πολύ) να κάνει. Τότε, ένας από τους δικηγόρους του Σίμπσον, ο Τζόννυ Κόρχραν, είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους τα διάσημα πλέον λόγια: «Αν δεν ταιριάζει [το γάντι], πρέπει να [τον] αθωώσετε» (if it doesn’t fit you must acquit).

Οι ένορκοι αθώωσαν τον Σίμπσον, σε μια απόφαση που αποδείχθηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.

Το 2007, ο Σίμπσον έγραψε βιβλίο μαζί με τους Ντιμινίκ Ντουν και Πάμπλο Φέντζβες με τίτλο «Εάν το έκανα: Η ομολογία του δολοφόνου», στο οποίο ο Σίμπσον παρουσιάζει μια υποθετική περιγραφή των δολοφονιών της πρώην συζύγου του και του Ρόναλντ Γκόλντμαν. Το βιβλίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έστρεψε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εναντίον του.

Το 2008, ο πρώην αστέρας του NFL καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία σε 33 χρόνια φυλάκιση, αλλά του δόθηκε αναστολή αφού εξέτισε το ελάχιστο των εννέα ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα