ΑΘΗΝΑ
14:30
|
02.05.2024
Την ευθύνη για το αποψινό μπαράζ δεκάδων ρουκετών προς το Βόρειο Ισραήλ ανέλαβε απόψε η Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Ρουκέτες Κατιούσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολεμικό κλίμα στήνουν Ισραήλ και ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν τροφοδοτώντας τα τελευταία 24ωρα με «εκτιμήσεις» και «προβλέψεις» για τις επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης μετά την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απρίλη με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ατόμων, εκ των οποίων δύο Ιρανοί στρατηγοί.

Αμερικανικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Wall Street Journal και  το τηλεοπτικό δίκτυο και πρακτορείο Bloomberg τροφοδοτούν την πολεμική ατμόσφαιρα με επίκεντρο το Ισραήλ παρουσιάζοντάς το αφενός «ετοιμοπόλεμο» αφετέρου σε ρόλο «θύματος» ιρανικής «προκλητικότητας», αποσιωπώντας τις επιπτώσεις που προκαλεί η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο αλλά και τις αντιδράσεις περιφερειακών χωρών και οργανώσεων όπως η φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ που προχώρησε απόψε σε μπαράζ δεκάδων ρουκετών Κατιούσα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε πως το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ «αργά ή γρήγορα» και πως ο ισραηλινός στρατός (με τις πλάτες των ΗΠΑ) είναι «έτοιμος να απαντήσει».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμβούλεψε το Ιράν να μην το κάνει, ξεχνώντας πως δεν είχε δώσει την ίδια συμβουλή και στο Ισραήλ όταν εξαπέλυσε την πυραυλική επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

Επανέλαβε δε πως οι ΗΠΑ «είναι αφοσιωμένες στην άμυνα του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα το υπερασπιστούμε, και το Ιράν δεν θα πετύχει» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Το μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Μπαράζ ρουκετών δέχθηκε απόψε μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδας και ώρα Ισραήλ) περιοχές του Βόρειου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Νότιο Λίβανο προκαλώντας ενεργοποίηση του συναγερμού.

Κάποιες από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ αναχαιτίστηκαν από τον αντιπυραυλικό «Σιδερένιο Θόλο» δίχως να γίνουν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές άλλες, που ακολούθησαν στο δεύτερο κύμα εκτοξεύσεων μετά τις 21.00, δεν αναχαιτίστηκαν.

Την ευθύνη του μπαράζ ρουκετών Κατιούσα ανέλαβε απόψε λίγο μετά τις 20.30 εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Λίβανο τονίζοντας πως εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ που εξελίσσεται από τις 8 Οκτωβρίου διαδραματίζεται σε περίοδο υψηλής έντασης που προκάλεσε η επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο Ιρανοί στρατηγοί, αλλά και την ισοπέδωση του κτιρίου που βρισκόταν πλάι στην πρεσβεία του Ιράν.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ των ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανά ιρανικά αντίποινα εντός του επόμενου 48ώρου, όπως προειδοποιούσαν και από τις πρώτες μέρες της ισραηλινής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο, η οποία αδιαμφισβήτητα συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης για τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Συρίας και Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα