ΑΘΗΝΑ
11:01
|
03.05.2024
Κάνει λόγο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μετά από την αστυνομική έφοδο στην πρεσβεία του Μεξικού το Κίτο.
Έφοδος για τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη μεξικανική πρεσβεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μεξικό προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice) ζητώντας την αποπομπή του Ισημερινού από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από την επιδρομή της αστυνομίας το βράδυ της 6ης Απριλίου στην πρεσβεία του στο Κίτο.

«Το δικαστήριο, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να εγκρίνει την αποπομπή και δεν θα πρέπει να υπάρχει βέτο», δήλωσε ο Μεξικανός Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κάνοντας λόγο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπαρσένα επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου, τονίζοντας ότι ο Ισημερινός πρέπει να λογοδοτήσει «για την κατάφωρη παραβίαση του απαραβίαστου της πρεσβείας μας και τις επιθέσεις στο προσωπικό μας». «Το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου είναι ο οδηγός για τα βήματά μας», έγραψε. 58 δευτερόλεπτα00:58

Η καταγγελία του Μεξικού επικεντρώνεται στην αμφιλεγόμενη αστυνομική επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο για να αποφύγει τη σύλληψη.

Οι πρεσβείες θεωρούνται προστατευόμενοι χώροι και αν και δεν αποτελούν «ξένο έδαφος» – μια κοινή παρανόηση – το διεθνές δίκαιο τις θέτει εκτός ορίων για την τοπική αστυνομία, προκειμένου οι υπάλληλοί τους να εκτελούν το έργο τους χωρίς φόβο σύλληψης ή παρενόχλησης από τις τοπικές αρχές. Η Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις, για παράδειγμα, αναφέρει πως «οι χώροι των διπλωματικών αποστολών πρέπει να είναι απαραβίαστοι. Οι αστυνομικοί του κράτους υποδοχής δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς, παρά μόνο με τη συγκατάθεση του αρχηγού της αποστολής.»

Αλλά αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αστυνομικοί του Ισημερινού έκανε έφοδο στην μεξικανική πρεσβεία, απειλώντας με όπλο έναν από τους επικεφαλής διπλωματικούς αξιωματούχους. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η μεξικανική κυβέρνηση την Τετάρτη δείχνει τον διπλωμάτη Ρομπέρτο Κανσέκο, να πετάγεται στο έδαφος καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει τα αστυνομικά οχήματα που έφευγαν από την πρεσβεία με τον Γκλας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ διέκοψε έκτοτε τις διπλωματικές σχέσεις με τον Ισημερινό, ενώ άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν επίσης ανησυχία και οργή για την αστυνομική επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση των διεθνών νόμων.

Την Τρίτη και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε, με βάση τα πλάνα ασφαλείας της αστυνομικής επιδρομής, ότι η κυβέρνησή του εκτιμά πως «αυτές οι ενέργειες ήταν λανθασμένες».

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) εξέδωσε επίσης μια δήλωση τονίζοντας ότι η «αυστηρή συμμόρφωση» με το διεθνές δίκαιο που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις είναι «ουσιώδης», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του, Λουίζ Αλμάγκρο, υποστήριξε ότι η υπόθεση με τον Γκλας «θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα