ΑΘΗΝΑ
09:21
|
05.05.2024
Η αστυνομία του Ισημερινού εισέβαλε βίαια στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας που είχε ζητήσει άσυλο εκεί.
Για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού», έκανε λόγο ο ΑΜΛΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εισβολή στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο και η σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, βάθυνε περαιτέρω το διπλωματικό χάσμα των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής και οδήγησε τον Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ στην απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η αστυνομία εισέβαλε βίαια στην πρεσβεία του Μεξικού πριν προβεί στη σύλληψη», έγραψε ο Μεξικανός πρόεδρος στο X, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού».

«Ενόψει της κατάφωρης και σοβαρής παραβίασης της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, ιδίως της αρχής του απαραβίαστου των διπλωματικών χώρων και του προσωπικού του Μεξικού, και των βασικών κανόνων της διεθνής συνύπαρξη, το Μεξικό ανακοινώνει την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τον Ισημερινό. Υπό αυτή την έννοια, το διπλωματικό προσωπικό του Μεξικού στον Ισημερινό θα εγκαταλείψει τη χώρα αμέσως. Το Μεξικό ελπίζει ότι ο Ισημερινός προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εγκατάλειψη του μεξικανικού προσωπικού. Το Μεξικό θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για να καταγγείλει την ευθύνη του Ισημερινού για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε από την πλευρά της η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπαρτσένα.

«Ο Ισημερινός είναι ένα κυρίαρχο έθνος και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν εγκληματία να μείνει ελεύθερος», ανέφερε, από την πλευρά της, η προεδρία του Ισημερινού σε δήλωση της βράδυ της Παρασκευής.

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, που καταδικάστηκε δύο φορές για διαφθορά, κατέφυγε στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, ζητώντας πολιτικό άσυλο και υποστηρίζοντας ότι διώκεται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Πάντως, στην εξέλιξη της υπόθεσης συνέβαλαν και άλλα γεγονότα, εκτιμούν αναλυτές, καθώς μια μέρα πριν την εισβολή της αστυνομίας στην πρεσβεία, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν με τον Μεξικανό πρόεδρο να κάνει δηλώσεις που το Κίτο χαρακτήρισε «πολύ ατυχείς» για τις τελευταίες εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Ντάνιελ Νομπόα. Σε αντίδραση, η κυβέρνηση του Ισημερινού κήρυξε τον πρέσβη του Μεξικού persona non grata.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αριστερός Μεξικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η βία επηρέασε το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό.

«Με έναν πολύ περίεργο τρόπο, έγιναν εκλογές στον Ισημερινό», τόνισε αναφερόμενος στην δολοφονία του υποψηφίου Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο, ενός αγωνιστή κατά της διαφθοράς, τον Αύγουστο του 2023, εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Λόπες Ομπραδόρ άφησε να εννοηθεί ότι η πρωτοπόρος Λουίζα Γκονζάλες έχασε τελικά τις εκλογές του Ισημερινού λόγω της δολοφονίας του Βιγιαβιτσένσιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα